Arriva, Connexxion, EBS en Syntus hebben ingeschreven op de concessie Noord-Holland Noord. De concessie, inclusief de Texelhopper gaat in op 22 juli 2018 voor een duur van tien jaar.
Noord-Holland Noord: vier inschrijvers
Gedeputeerde Staten gunnen naar verwachting in mei 2017 de opdracht. De concessie Noord-Holland Noord betreft de gemeenten Alkmaar, Bergen, Castricum, Den Helder, Drechterland, Enkhuizen, Heerhugowaard, Heiloo, Hollands Kroon, Hoorn, Koggenland, Langedijk, Medemblik, Opmeer, Schagen, Stede Broec en Texel. Op dit moment verzorgt Connexxion het busvervoer in Noord-Holland Noord.
De regiecentrale van de Texelhopper, nu nog in beheer van de gemeente Texel, zal na anderhalf jaar volledig overgaan naar de vervoerder. Ook krijgt de vervoerder het beheer over de website en sociale media die nu nog in handen zijn van de provincie. Eventuele verbeteropties moet de vervoerder uitvoeren zonder dat het de provincie extra geld kost.
De vervoerder krijgt in de relatief dunbevolkte concessie ook buiten Texel een grote mate van vrijheid in het invullen van het lijnennet. Buiten de vastgestelde Stroomlijnen mag de vervoerder de overige kernen en de stadsdiensten van Alkmaar, Hoorn en Den Helder ook met flexibele systemen aanbieden in plaats van vaste lijnen.
In 2025 moet bovendien de helft van de voertuigenvloot zero emissie zijn. De andere voertuigen moeten tenminste voldoen aan de Euro 6-norm. Om de invoering van uitstootvrije bussen te stimuleren, is er een overnamegarantie voor zero-emissiebussen die in 2023 en 2024 instromen. Vanaf 2025 geldt dat niet meer, aangezien dan al in landelijke afspraken is vastgelegd dat elk voertuig zero emissie moet zijn.
Aanvankelijk hadden partijen tot de jaarwisseling de tijd om een bod in te dienen voor het ov in het gebied boven Alkmaar, inclusief Texel. De provincie had de inschrijfdatum nu naar vandaag verplaatst, 'om op die manier de marktspanning bij deze aanbesteding te maximaliseren', aldus de provincie eerder.
Arriva, Connexxion en EBS beconcurreerden elkaar onlangs nog in Amstelland-Meerlanden (AML). Daar trok de zittende vervoerder Connexxion aan het langste eind. De concessie AML zou een rol hebben gespeeld bij het uitstellen van de inschrijfdatum. Het kwartet Arriva, Connexxion, EBS en Syntus deed eerder al een bod op de concessie Utrecht. Uiteindelijk won Syntus daar, ondanks bezwaar en beroep van Connexxion.
Meer artikelen met dit thema
Samenwerken aan een aantrekkelijke en bereikbare regio
15 nov om 11:16 uurUtrecht staat voor een enorme opgave. Het is nu al druk in en om de stad,…
OV-NL blij met motie Veltman voor versnelde ID-check in het OV
13 nov om 13:29 uurOV-NL reageert verheugd op de aangenomen motie van VVD-Kamerlid Hester Veltman, waarin het kabinet wordt…
Samenwerking HTM en Daimler leidt tot zero emissie busvervoer in Haagse regio
7 nov om 08:30 uurDaimler levert voor de HTM 102 volledig elektrische bussen. Dat is al een flinke…
Stations als visitekaartje voor het ov
1 nov om 14:55 uurStel je voor: je staat op een kleurloos, betonnen perron, de wind waait guur om je heen, en de trein laat op…
Denken buiten het paradigma: een nieuwe visie voor de rol en structuur van het ov
22 okt om 14:34 uurIn de achttiende notitie van het Laboratorium Verantwoorde Mobiliteit presenteren…
Provincie verlengt busconcessie Hermes in Zuidoost-Brabant tot zomer 2029
18 sep om 11:24 uurHermes blijft tot de zomer van 2029 verantwoordelijk voor het busvervoer in Zuidoost-Brabant. Daarover zijn de…
Méér ov-reizigers in provincie Utrecht, maar nog altijd veel uitval
16 sep om 16:49 uurHet aantal ov-reizigers in de provincie Utrecht is weer bijna op hetzelfde niveau als voor de coronapandemie.…
Concessie-Utrecht: exit Qbuzz, Keolis blijft
11 jun om 16:38 uurDe twee Utrechtse ov-concessies zijn verleend, aan Transdev (Utrecht Binnen) en Keolis (Utrecht Buiten). De…
Reactie toevoegen