In 2012 legde de toenmalige burgemeester van Auckland in Nieuw-Zeeland de vervoerafdeling van de stad een uitdaging voor die onmogelijk leek: hij wilde het jaarlijks aantal ov-ritten verdubbelen in tien jaar tijd.
Overstap verbetert busnet Auckland
Het aantal ov-ritten in 2012 zat rond de 60 miljoen per jaar. Terwijl de bevolking van Auckland gestaag groeide, ongeveer 2 procent per jaar sinds 2000, stagneerde het aantal reizigers in het openbaar vervoer.
Belangrijke rol voor bussen
Om het aantal ov-ritten te verhogen, heeft Auckland het busnet volledig aangepast. Dit gebeurde in samenwerking met Jarrett Walker, de transportadviseur achter Human Transit. Hoewel bussen reizigers uit de verste uithoeken van de stad naar het centrum brachten, bood het netwerk onvoldoende routes buiten het stadscentrum. In zijn blog toont Walker de twee netwerken: de situatie in 2012 en zijn variant uit 2016. De aanpassingen werpen nu hun vruchten af in Auckland.
De truc is dat mensen bij een uitgebreider busnet met meer bestemmingen vaker moeten overstappen, legt Walker uit. In Auckland verdubbelde het aantal reizen met overstap naar één op zes. Ondanks dat nadeel bleef het aantal passagiers stijgen. Walker wijst erop dat overstappen reizigers niet afschrikt, mits de prijs van de rit niet hoger uitvalt en de rit sneller is dan voorheen. Het busnet van Auckland voldoet aan beide voorwaarden. Hij benadrukt ook dat het exploiteren van een uitgebreider busnet niet duurder is dan in 2012, met minder routes en meer bussen op de weg.
Belangrijke herinnering
Met nog een kleine vier jaar te gaan om de doelstelling te halen, tikt de stad dit jaar de 100 miljoen ritten aan. Als de trend doorzet, wordt de verdubbeling in 2022 makkelijk behaald. Het succes van de strategie van Auckland, door de kostendekking van de buslijnen te verbeteren, zou als voorbeeld kunnen dienen voor steden wereldwijd. “De vaak verguisde bus is een van de goedkoopste en meest wendbare manieren om de autoafhankelijkheid radicaal te verminderen”, aldus Walker.

Meest gelezen vandaag
Meer artikelen met dit thema
Autoluwe wijken voor iedereen?
28 mrt om 11:44 uurIn de zoektocht naar leefbaardere steden wordt steeds vaker weer een oude bekende uit de kast gehaald: de …
EBS wint busvervoer Zeeland
19 mrt om 10:44 uurDe provincie Zeeland heeft vandaag bekend gemaakt de openbaar busvervoer-concessie te gunnen aan EBS. De…
Gratis openbaar vervoer voor kinderen in Den Haag
10 mrt om 16:31 uurVanaf maandag 10 maart kunnen kinderen van 4 tot en met 11 jaar in Den Haag gratis reizen met de bussen en…
Daimler Buses viert 30-jarig jubileum: een succesverhaal in de busindustrie
27 feb om 14:35 uurDaimler Buses viert dit jaar haar 30-jarig bestaan. Op 23 februari 1995 werd EvoBus GmbH…
Eurostar stopt met 'zomertrein' naar Marseille
25 feb om 15:54 uurEurostar stopt met de trein tussen Amsterdam, Brussel en Zuid-Frankrijk, de Eurostar Sun, voorheen 'Zon-Thalys…
Einde aan 'omchecken' in zicht
14 feb om 10:06 uurHet verplichte omchecken bij een overstap tussen verschillende vervoerders lijkt binnenkort tot het verleden te…
337 zero-emissiebussen toegevoegd aan wagenpark in 2024
10 feb om 13:38 uurCROW publiceert elk jaar de Monitor zero-emissiebussen. Uit de editie van 1 januari 2025, dus met data over…
Eerste Brabantse bushalte rookvrij
31 jan om 09:23 uurDe bushalte bij het Amphia Ziekenhuis in Breda is sinds donderdag 30 januari 2025 rookvrij. Gedeputeerde Stijn…
Net drie weken terug uit Nieuw Zeeland, na een eerder bezoek 12 jaar geleden, was dit mooie resultaat duidelijk te zien. De volgende logische stap zou zijn dat Auckland het voorbeeld volgt van die andere grote stad in Nieuw-Zeeland, Wellington, door het centrum autoluwer te gaan maken. Tekenend vond ik shoppingstraat Queensstreet, de “Kalverstraat” in hartje centrum van deze metropool, waar de stoepen veel te smal smal zijn voor de mensenmassa’s, maar wel vier drukke banen met asfalt heeft.
Ingediend door Leon Tebbens op vr, 05/04/2019 - 19:19
Ik denk dat het sentiment over overstappen die niet afschrikken niet 100% correct is. Het is correct zo lang de afstand groot genoeg is en de overstappen compleet betrouwbaar zijn, óf door hoge frequentie óf door overstapgarantie.
Auckland is qua afstanden van de reis best wel erg groot, dat is niet vergelijkbaar met kleinere regios en steden in Nederland, en de overname van dit concept kan dus behoorlijk anders uitpakken hier, zoals we al hebben gezien met het aantal klachten over Qbuzz met de 1-4 keer overstappen in DMG om bij de juiste bestemming in rotterdam te moeten komen.
Ingediend door Wilburg op do, 25/04/2019 - 15:16
Reactie toevoegen