Het Rijk verlengt de beschikbaarheidsvergoeding (BVOV) voor het vierde kwartaal van 2021. Dat vertelt DOVA-directeur Jan van Selm namens de decentrale overheden. “Dit was het beste scenario, maar ook het noodzakelijke scenario.”
Rijk verlengt steun ov-sector tot eind 2021
Op vrijdag 9 april is tijdens het Nationaal OV-Beraad (NOVB) besloten de vergoeding voor de rest van dit jaar te verlengen. De afgelopen weken en maanden werkten alle decentrale overheden hard aan hun vervoer- en transitieplannen, die oorspronkelijk op 1 april bij het Rijk ingediend moesten worden.
Deze datum werd niet door iedere regio gehaald, terwijl andere regio’s uitgingen van doemscenario’s waarin niet langer op overheidssteun gerekend kon worden. “Uit die plannen bleek ook wel dat een landelijke samenwerking nodig is om deze sector vitaal te houden”, legt Van Selm uit. Hij stuurde een brief van het ministerie van IenW namens alle regio’s met die uitleg. Verlenging van de BVOV was volgens hem de enige logische optie. “Het Rijk heeft het ov tot vitale sector benoemd. Dan moet het ov wel beschikbaar kunnen blijven.”
Over 2022 nog geen besluit
Door verlenging van de BVOV hoeven de zwartste scenario’s niet uitgevoerd te worden. Maar rustig ademhalen is er ook niet bij, gezien de ov-sector nog altijd ‘aan het infuus ligt’, zoals diverse gedeputeerden onlangs stelden. Van Selm daarover: “Het is wel duidelijk dat we met tempo verder moeten werken.”
“Iedereen wil terug naar een normale marktsituatie van voor de coronatijd”, vervolgt de DOVA-directeur. “Maar daarbij zijn we afhankelijk van onder meer vaccinaties, reizigersherstel en nog meer factoren. Daarover is nu nog veel onzekerheid en juist daarom was verlenging voor tenminste de rest van dit jaar echt noodzakelijk.”
De komende weken gaan de partijen binnen het NOVB in gesprek over plannen voor 2022. De komst van een eventueel nieuw kabinet binnen die tijd, waarbij Stientje van Veldhoven door een nieuwe bewindvoerder wordt vervangen, zal dat proces niet vertragen, beweert Van Selm.
Reactie OV-NL
Pedro Peters namens de brancheverenging voor vervoerder OV-NL laat via Twitter weten erop te vertrouwen dat het ov de rest van 2021 op het huidige niveau blijft. "De gezamenlijke verantwoordelijkheid om zo goed mogelijk door deze crisis te komen, wordt zo waargemaakt. Het Rijk verstrekt de beschikbaarheidsvergoeding, de provincies en vervoerregio’s handhaven hun subsidies en de ov-bedrijven verzorgen zonder winst te maken het ov-aanbod."
Lees ook de Kamerbrief over het verlengen van de beschikbaarheidsvergoeding.
Meer artikelen met dit thema
Samenwerken aan een aantrekkelijke en bereikbare regio
15 nov om 11:16 uurUtrecht staat voor een enorme opgave. Het is nu al druk in en om de stad,…
OV-NL blij met motie Veltman voor versnelde ID-check in het OV
13 nov om 13:29 uurOV-NL reageert verheugd op de aangenomen motie van VVD-Kamerlid Hester Veltman, waarin het kabinet wordt…
Samenwerking HTM en Daimler leidt tot zero emissie busvervoer in Haagse regio
7 nov om 08:30 uurDaimler levert voor de HTM 102 volledig elektrische bussen. Dat is al een flinke…
Stations als visitekaartje voor het ov
1 nov om 14:55 uurStel je voor: je staat op een kleurloos, betonnen perron, de wind waait guur om je heen, en de trein laat op…
Denken buiten het paradigma: een nieuwe visie voor de rol en structuur van het ov
22 okt om 14:34 uurIn de achttiende notitie van het Laboratorium Verantwoorde Mobiliteit presenteren…
Provincie verlengt busconcessie Hermes in Zuidoost-Brabant tot zomer 2029
18 sep om 11:24 uurHermes blijft tot de zomer van 2029 verantwoordelijk voor het busvervoer in Zuidoost-Brabant. Daarover zijn de…
Méér ov-reizigers in provincie Utrecht, maar nog altijd veel uitval
16 sep om 16:49 uurHet aantal ov-reizigers in de provincie Utrecht is weer bijna op hetzelfde niveau als voor de coronapandemie.…
Concessie-Utrecht: exit Qbuzz, Keolis blijft
11 jun om 16:38 uurDe twee Utrechtse ov-concessies zijn verleend, aan Transdev (Utrecht Binnen) en Keolis (Utrecht Buiten). De…
Reactie toevoegen