De stakingen in het streekvervoer zijn sinds vandaag voorbij. Na meerdere stakingen in meerdere regio’s werden werkgeversorganisatie VWOV en de vakbonden FNV en CNV het gisteren eens over de nieuwe cao OV.
Stakingen voorbij: cao-deal streekvervoer
Belangrijkste onderhandelingspunt was de werkdruk voor de buschauffeurs. De vakbonden wilden aanvankelijk per 2,5 uur diensttijd een extra 'plaspauze' van 5 minuten hebben. VWOV vond deze eisen onredelijk, omdat het zou neerkomen op een loonsverhoging van 4 procent.
Realistische onderbreking
In de nieuwe cao staat dat in 82,5 procent van de diensten ruimte moet zijn voor een realistische mogelijkheid voor één onderbreking per 2,5 uur, zoals een sanitaire stop.
De eis van 5 minuten is dus verdwenen en de pauze is niet extra. “Wij snappen dat een plaspauze langer dan 1 minuut duurt", legt VWOV-woordvoerder Tanja Copal uit. "De chauffeur kan de duur daarvan zelf inschatten, zolang het de dienstregeling niet in de weg staat.”
Krappe dienstregeling
In de overige 17,5 procent van de diensten, waarbij de krappe dienstregeling die pauze niet toelaat, is de ‘rustpauze’ één keer per 3 uur. Als een chauffeur in Utrecht bijvoorbeeld vertraging oploopt, zegt Copal, is er geen ruimte voor pauzes. “Daarom gaan we op hele korte termijn kijken naar reële rijtijden, daar waar het te krap is.”
Copal zegt blij te zijn dat de vakbonden van hun ‘harde eis’ van 5 minuten extra pauze zijn afgestapt. “Dat kon niet, dat was veel te duur. Beide partijen hebben gelukkig stappen gezet.”
Ook de FNV is blij met het resultaat. Waarom de vakbonden hun ‘harde eis’ hebben laten vallen? “Als we het hebben over een reële mogelijkheid voor een onderbreking voor een sanitaire stop, zou je niet zeggen dat dat korter dan 5 minuten duurt”, zegt een FNV-woordvoerder.

Nederland 2015 Meppel. Stadsvervoer. Lijn 1. De stadsbusdiensten van Meppel, Hoogeveen en Assen verdwijnen op 15 december, tenzij de betaalde chauffeurs plaats maken voor vrijwilligers. Ook op het Drentse platteland staan kleine streekbuslijnen onder druk. Vrijwillige buschauffeurs die een lijn in stand weten te houden, is dat een ramp of juist een zegen? COPYRIGHT Chris Pennarts Blokland 82 3417 MR Montfoort The Netherlands+31653309747 info@chrispennarts.nl www.chrispennarts.nl. © Chris Pennarts
Meer artikelen met dit thema
Rechter vernietigt ACM-prioriteringskader: nieuwe kansen voor ov-sector
11 mrt om 15:15 uurDe Autoriteit Consument & Markt (ACM) moet een nieuw prioriteringskader opstellen…
Stationsontwikkeling
25 feb om 16:35 uurLeiden is een stad waar wonen, studeren en…
Datagedreven werken: de sleutel voor publieke mobiliteit?
21 feb om 08:59 uurBinnen de wereld van mobiliteit zijn diverse transities gaande. Naast een transitie van openbaar vervoer naar …
Appels, peren, ov en publieke mobiliteit
20 feb om 16:13 uurAfgelopen najaar berichtten verschillende media dat het openbaar vervoer er op achteruit is gegaan. Koppen als…
Staatssecretaris ontvangt eerste metrokaartje voor doorgetrokken Noord/Zuidlijn
30 jan om 09:04 uurStaatssecretaris van Openbaar Vervoer en Milieu, Chris Jansen, bezocht op woensdag 29 januari de Vervoerregio…
Ov-panel: "Het huidige concessiesysteem doet meer kwaad dan goed"
10 dec 2024In elk nummer van OV-Magazine leggen we het ov-panel een prikkelende stelling voor. Deze keer vragen we naar…
Goede bereikbaarheid voor ouderen: dichtbij of nog ver weg?
10 dec 2024Op dit moment is 20% van de Nederlandse bevolking 65 jaar of ouder en in 2040 zelfs een kwart. Desondanks ziet…
Samenwerken aan een aantrekkelijke en bereikbare regio
15 nov 2024Utrecht staat voor een enorme opgave. Het is nu al druk in en om de stad,…
Reactie toevoegen