Vier trolleybushaltes in Arnhem krijgen deze maand gratis wifi-hotspots en automaten waar reizigers hun OV-chipkaart kunnen opladen, saldo kunnen checken of een abonnement kunnen afhalen. De gemeente Arnhem voorziet ze van verlichting, bankjes, fietsenstallingen en afvalbakken. Connexxion wil meer van deze 'tophaltes' gaan inrichten.
Vier tophaltes met wifi-hotspots in Arnhem
Het gaat in Arnhem om de haltes Willemsplein en Velperplein in het centrum, de halte bij ziekenhuis Rijnstate in het noorden van de stad en de halte Kronenburg bij het gelijknamige winkelcentrum in het zuiden. Een detail waar de reizigers als het goed is niets van merken is dat de haltevoorzieningen worden gevoed met 600 volt gelijkspanning uit het trolleynet. De haltes zijn daardoor niet afhankelijk van het publieke stroomnet.
Bovendien was de verbouwing sneller te realiseren. "Het gebruik van het trolleybusnetwerk scheelt graafwerk," zegt Hans Aldenkamp, projectmanager Trolleybus namens Connexxion. "Als je een aansluiting moet regelen op het stroomnet ben je met de vergunningsprocedures zo tweehonderd dagen verder, terwijl het door het gebrek aan vaklui bij de energiebedrijven nog eens extra lang kan duren." Nu hangen er twee kastjes aan een bovenleidingmast, een omvormer en een wifi-ontvanger.
Lees ook: Arnhemse trolley wil door innovaties relevant blijven
Connexxion gebruikt het trolleynet ook al voor twee laadpunten voor elektrische auto's, die gevoed worden met de remenergie van trolleybussen. Vooralsnog gaat het daarbij alleen om dienstvoertuigen, maar het streven is dat ook derden er te zijner tijd gebruik van kunnen maken. De kosten van de verbeteringen aan de haltes worden gezamenlijk betaald door Gelderland, Arnhem en Connexxion.
Meer comfort
De benaming ‘tophalte’ is populair aan het worden. Nijmegen heeft een tophalte op Plein 1944, maar die wordt uiteraard wel uit het publieke stroomnet gevoed. Ook in Den Haag heeft HTM op enkele drukke punten vergelijkbare tophaltes gebouwd met meer comfort (inclusief wifi-hotspots) dan gewone haltes. Connexxion wil meer tophaltes inrichten, ook in andere vervoergebieden dan de Breng-concessie. Waar dat gaat gebeuren wil Aldenkamp nog niet kwijt. "We hebben verschillende leuke varianten verzonnen, maar we laten het aan de gemeenten over om daarmee naar buiten te komen."
Meer artikelen met dit thema
Autoluwe wijken voor iedereen?
28 mrt om 11:44 uurIn de zoektocht naar leefbaardere steden wordt steeds vaker weer een oude bekende uit de kast gehaald: de …
Gratis openbaar vervoer voor kinderen in Den Haag
10 mrt om 16:31 uurVanaf maandag 10 maart kunnen kinderen van 4 tot en met 11 jaar in Den Haag gratis reizen met de bussen en…
NS presenteert nieuwe dubbeldekker
5 mrt om 14:46 uurNS presenteert de nieuwe dubbeldekker die besteld is bij leverancier CAF met een model op ware grootte. Dat een…
Daimler Buses viert 30-jarig jubileum: een succesverhaal in de busindustrie
27 feb om 14:35 uurDaimler Buses viert dit jaar haar 30-jarig bestaan. Op 23 februari 1995 werd EvoBus GmbH…
Eurostar stopt met 'zomertrein' naar Marseille
25 feb om 15:54 uurEurostar stopt met de trein tussen Amsterdam, Brussel en Zuid-Frankrijk, de Eurostar Sun, voorheen 'Zon-Thalys…
Eerste Brabantse bushalte rookvrij
31 jan om 09:23 uurDe bushalte bij het Amphia Ziekenhuis in Breda is sinds donderdag 30 januari 2025 rookvrij. Gedeputeerde Stijn…
VRA en MRDH luiden noodklok over geplande bezuiniging op ov
23 jan om 12:44 uurDe MRDH en de VRA luiden de noodklok over de door het kabinet voorgenomen bezuiniging van 110 miljoen op het ov…
Geen alcoholovertredingen vastgesteld bij railmedewerkers in 2024
21 jan om 09:46 uurIn 2024 hielden railinspecteurs van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) samen met de Politie…
Reactie toevoegen