Voor het eerst heeft een grote groep mensen een testrit op volle snelheid gemaakt door de Noord/Zuidlijn. Een aantal journalisten mocht mee. De rit verliep, op een paar details na, zonder problemen.
Vrijwel vlekkeloze testrit Noord/Zuidlijn
Wethouder Pieter Litjens, die ook meereed, zei van tevoren knap zenuwachtig te zijn. "Niet alleen omdat dit de eerste rit is op volle snelheid met een groep mensen die niet bij het testbedrijf betrokken is. Maar ook omdat sommige raadsleden gisteren tijdens de raadsvergadering niet te spreken waren over het feit dat zij niet als eersten werden geïnformeerd." Litjens hoopte bijna dat er iets mis zou gaan tijdens de rit. "Dan wordt duidelijk dat we nog veel tijd nodig hebben om te testen."
Zo ver kwam het echter niet. Afgezien van wat snelheidsbeperkingen bij station Vijzelgracht en tussen station Zuid en Europaplein reed de metro op volle snelheid: 70 tot 80 kilometer per uur. De enige onvoorziene storing deed zich voor aan het omroepsysteem. Verder was te zien dat aan verschillende stations nog druk wordt gebouwd.
Beveiliging
De Dienst Metro en Tram installeert en test in samenwerking met Alstom op dit moment het beveiligingssysteem van de lijn. Het systeem is vergelijkbaar met Ertms level 3 en wordt op het hele metronet geïnstalleerd, om een lappendeken van beveiligingssystemen te voorkomen. Na afloop van de rit – die ging van Centraal naar Zuid, terug naar Noord en vervolgens weer naar Centraal – toonde Litjens zich toch opgelucht dat er geen grote storingen waren. "Dat is fijn voor het team dat hier al jarenlang aan werkt."
Komend weekend is er een integraal proefbedrijf op volle snelheid met acht metrostellen. Rond de jaarwisseling gaat GVB volop testen. De bedoeling is dat de Noord/Zuidlijn op 22 juli 2018 open gaat voor publiek.
Aankomst metro Centraal Station @NoordZuidlijn pic.twitter.com/j9ortrd9wE
— OV-Magazine (@OV_Magazine) 6 april 2017
Meer artikelen met dit thema
70.000e Citaro is voor de HTM
19 nov om 08:54 uurOp 18 november ontving de HTM tijdens de Daimler Buses eMobility Days 2.0 in Berlijn een…
OV-NL blij met motie Veltman voor versnelde ID-check in het OV
13 nov om 13:29 uurOV-NL reageert verheugd op de aangenomen motie van VVD-Kamerlid Hester Veltman, waarin het kabinet wordt…
Samenwerking HTM en Daimler leidt tot zero emissie busvervoer in Haagse regio
7 nov om 08:30 uurDaimler levert voor de HTM 102 volledig elektrische bussen. Dat is al een flinke…
Ook boete voor Qbuzz
29 okt om 14:03 uurHet OV-bureau Groningen Drenthe heeft Qbuz een boete opgelegd van 131.500 euro, vanwege een te hoge rituitval.…
Ebusco en Qbuzz naar de rechter over weigeren afname van 45 bussen
21 okt om 13:24 uurHet Brabantse Ebusco zit al langer in de problemen, vanwege leveringsproblemen, gedoe met toeleveranciers en…
Noordelijke provincies leggen geld op tafel voor Lelylijn en Nedersaksenlijn
8 okt om 11:35 uurDe provincies Drenthe, Groningen, Friesland, Overijssel en Flevoland zijn bereid geld in de Lelylijn en de…
Onderzoek PBL: Fors langere reistijden voor OV-gebruikers, vooral buiten de stad
26 sep om 11:35 uurDe afhankelijkheid van het openbaar vervoer zorgt ervoor dat mensen in landelijke gebieden of aan de randen van…
Provincie verlengt busconcessie Hermes in Zuidoost-Brabant tot zomer 2029
18 sep om 11:24 uurHermes blijft tot de zomer van 2029 verantwoordelijk voor het busvervoer in Zuidoost-Brabant. Daarover zijn de…
Mooi werk! Super hoe het er allemaal uitziet.
Blijft de metro links rijden, trouwens, of is dat alleen tijdens deze testperiode?
Verder vraag ik me toch vaak af waarom de metrolijnen in Amsterdam van die ongebruikelijke nummeringen volgen. Lijn M52. Waarom niet gewoon metro 2?
Ingediend door Victor Bax op vr, 07/04/2017 - 13:23
Van die nummers vraag ik me ook wel eens af. In een klantenonderzoek met betrekking tot de wijzigingen die gaan komen, na dat de nieuwe metro gaat rijden, heb ik dat ook eens als opmerkingen achtergelaten.
Waarschijnlijk is het zo dat de metrolijnen geen nummers 1, 2, 3 en 4 hebben, omdat dat al nummers van tramlijnen zijn. Dat valt natuurlijk op te lossen door de metrolijnen dan nummers M1, M2, M3 en M4 te geven. Op informatieborden staat er nu ook al vaak een "M" voor het lijnnummer, dus dan is het maar een kleine stap om die "M" helemaal in het lijnnummer te verwerken.
Misschien is het gebruik van dezelfde nummers, maar met een letter ervoor om onderscheid te maken, wel te verwarrend voor Amsterdammers. Vreemd want er zijn in de metropoolegio Amsterdam wel buslijnen die in z'n geheel dezelfde nummers hebben. Zo zijn er, als ik het goed heb, twee buslijnen met nummer 69 in de Metropoolregio. Een lijn 2 en een lijn M2 is toch wel duidelijk een ander nummer. In Berlijn is dat heel gewoon. Zo zijn er bijvoorbeeld een tram M1, een trein S1 en een metro U1.
Maar leg het eens voor aan het GVB. Zoiets als de metro, wat toch wel een prestigeproject is, verdient immers een beter nummer dan bijvoorbeeld 52.
Ingediend door Jes. op vr, 07/04/2017 - 14:18
De metro rijdt niet links. Er zijn wat filmpjes gemaakt vanuit de achterste cabine en die zijn vervolgens achteruit spelend vertoond.
Ingediend door mauritst op wo, 12/04/2017 - 23:28
Reactie toevoegen