Op 29 april valt het doek voor een van de rustigste stations van Nederland. Station Geerdijk, op de lijn Almelo-Mariënberg, sluit. Maar die sluiting gaat niet ongemerkt voorbij.
Poging reizigersrecord sluiting Geerdijk
In samenwerking met Treinreiziger.nl wil OV-Magazine op de laatste avond van het station een reizigersrecord proberen te verbreken. Op station Geerdijk stappen gemiddeld slechts 55 reizigers per dag in of uit.
Station Geerdijk verdwijnt om plaats te maken voor een verlenging van de lijn Almelo–Mariënberg naar Hardenberg. Vanwege capaciteitsgebrek is het dan niet meer mogelijk om in Geerdijk te stoppen. Vrijwel nergens anders maken zo weinig reizigers gebruik van een station in Nederland; alleen op station Enschede De Eschmarke stappen nog minder reizigers op de trein.
De bedoeling is om het reizigersrecord te verbreken bij de trein van 19.06 uur. Deelnemers kunnen de trein van 18.46 uur vanuit Almelo nemen. Enkele tientallen mensen hebben zich inmiddels geïnteresseerd getoond in het evenement. Ook Arriva, de de provincie Overijssel en ProRail zijn enthousiast.
Het gebeurt niet vaak meer dat een station sluit. De laatste keer was in 2010. Toen sloot station Rotterdam Hofplein, omdat de Hofpleinlijn vervangen werd door een metro.
https://www.youtube.com/watch?v=9jz1TEvSgaQ
Meer artikelen met dit thema
Samenwerken aan een aantrekkelijke en bereikbare regio
15 nov om 11:16 uurUtrecht staat voor een enorme opgave. Het is nu al druk in en om de stad,…
OV-NL blij met motie Veltman voor versnelde ID-check in het OV
13 nov om 13:29 uurOV-NL reageert verheugd op de aangenomen motie van VVD-Kamerlid Hester Veltman, waarin het kabinet wordt…
Samenwerking HTM en Daimler leidt tot zero emissie busvervoer in Haagse regio
7 nov om 08:30 uurDaimler levert voor de HTM 102 volledig elektrische bussen. Dat is al een flinke…
Stations als visitekaartje voor het ov
1 nov om 14:55 uurStel je voor: je staat op een kleurloos, betonnen perron, de wind waait guur om je heen, en de trein laat op…
Denken buiten het paradigma: een nieuwe visie voor de rol en structuur van het ov
22 okt om 14:34 uurIn de achttiende notitie van het Laboratorium Verantwoorde Mobiliteit presenteren…
Provincie verlengt busconcessie Hermes in Zuidoost-Brabant tot zomer 2029
18 sep om 11:24 uurHermes blijft tot de zomer van 2029 verantwoordelijk voor het busvervoer in Zuidoost-Brabant. Daarover zijn de…
Méér ov-reizigers in provincie Utrecht, maar nog altijd veel uitval
16 sep om 16:49 uurHet aantal ov-reizigers in de provincie Utrecht is weer bijna op hetzelfde niveau als voor de coronapandemie.…
Concessie-Utrecht: exit Qbuzz, Keolis blijft
11 jun om 16:38 uurDe twee Utrechtse ov-concessies zijn verleend, aan Transdev (Utrecht Binnen) en Keolis (Utrecht Buiten). De…
Misschien wel aardig om te weten dat mijn originele plan (= ProRail Prijsvraag 2006/2007) de mogelijkheid openhield voor 'halte op verzoek' voor zowel Daarlerveen als Geerdijk. Geerdijk had dus op zich best open kunnen blijven.
Maar inmiddels is ook duidelijk dat, *als* je al een extra haltering tussen Hardenberg en Vroomshoop zou willen, dat het veel grotere Bergentheim dan meer voor de hand ligt.
Doortrekken naar Hengelo en (evt. partiele/hybride) electrificatie zou qua vervoersattractiviteit ook een mooie optie kunnen zijn. De ontwikkelmogelijkheden van deze indertijd bijna opgeheven spoorverbinding zijn in ieder geval nog lang niet uitgeput.
Ingediend door asierts op di, 12/04/2016 - 13:59
In ieder geval voor de redactie de noot dat de bewering hierboven omtrent capaciteitsgebrek feitelijk onjuist is. Dat is overigens ALTIJD PER DEFINITIE het geval, want capaciteit is immers maakbaar. Capaciteitsgebrek als argument is dus altijd een technocratische drogreden, je moet als scherpe spoorjournalist dus altijd doorvragen naar de reden(en) waarom de betreffende / vereiste capaciteit niet wordt gecreeerd.
Die zijn hier heel duidelijk van vervoerseconomische aard: de kosten om Geerdijk open te kunnen houden staan volstrekt niet in verhouding tot de baten.
Ingediend door asierts op di, 12/04/2016 - 14:11
Inderdaad enigszins bijzonder dat dit station moet sluiten. Er rijdt een light train, waardoor de verliestijd door de stop erg mee moet vallen. Of is een light train nog niet voldoen en zou er beter een diesel sneltram rijden?
Ingediend door Jeroen Hollander op wo, 13/04/2016 - 20:28
[…] voorbij rijden. Om in stijl afscheid te nemen van het stationnetje organiseren Treinreiziger.nl en OV-Magazine een ludieke actie: op de laatste avond dat het station geopend is willen de twee organisatoren […]
Ingediend door Record voor st… op wo, 13/04/2016 - 21:16
@Jeroen: geen van beide. De verliestijd van een extra stop is toch al gauw een dikke minuut, en dat in beide richtingen, en dat is domweg teveel als je binnen dezelfde slag cq zelfde kostenstructuur het veel grotere Hardenberg (ipv Marienberg) wilt halen. Een (diesel) sneltram is zelfs nog trager vanwege de lagere topsnelheid, dus dat maakt het alleen maar erger.
En zoals ik al schreef: natuurlijk kan je dat tijdsverlies van een tweede stop tussen Vroomshoop en Hardenberg best compenseren met versnellende maatregelen, en ook de optie 'stop op verzoek' zou ook al schelen. Maar de vraag is of dit alles het (belasting)geld waard is. Voor het veel grotere Bergentheim zou dat in ieder geval al veel meer waard zijn, dus ALS je het al zou doen, dan zou je Bergentheim een stop geven, en Geerdijk zeker niet. Nu helder?
Ingediend door asierts op do, 14/04/2016 - 09:41
Reactie toevoegen