Connexxion heeft de concessie Noord-Holland Noord gewonnen. Dat heeft de provincie vanmiddag bepaald. Connexxion biedt veel extra bussen, plus Breng flex-achtig vervoer.
Connexxion continueert N-Holland Noord
De nieuwe concessie gaat van start op 22 juli 2018 en duurt 10 jaar. Nu rijdt Connexxion ook al in Noord-Holland Noord. Het aanbod van Connexxion levert volgens de provincie een forse kwaliteitsverbetering op voor de regio. Waar veel vraag is gaan meer bussen rijden en waar weinig vraag is komt straks Overal Flex.
Virtuele halte
Volgens Connexxion-woordvoerder Nicky Jansen zal het vraagafhankelijke vervoer veel kenmerken hebben van Breng flex, waarmee Connexxion-dochter Hermes in Arnhem en Nijmegen experimenteert. “Het wordt een voertuig dat van halte naar halte rijdt en dat je kunt bestellen via een app. Een virtuele halte, zoals een verzorgingshuis, of een halte die eerder is verdwenen, kan in het netwerk worden opgenomen.”
Verder verlaagt Connexxion de wachttijd voor de Texelhopper en wordt de aansluiting op alle boten gegarandeerd. Vanaf de start gaan 83 zero-emissie midibussen rijden, waarmee meer dan de helft van de vloot in de concessie emissievrij is. In de binnenstad van Alkmaar, op lijn 1, rijden over een jaar alleen nog elektrische bussen. Op Texel zet Connexxion twee bio-CNG-bussen in. Ook gaan er 52 Euro-6-dieselbussen rijden.
Mobiel betalen
Gedeputeerde Elisabeth Post is blij met het aanbod van Connexxion vanaf 2018 'beter, schoner en frequenter' vervoer te kunnen aanbieden. Ze wijst er op dat er met name in de spits meer bussen gaan rijden en dat reizigers op termijn ook mobiel kunnen gaan betalen. De provincie Noord-Holland betaalt jaarlijks 19,1 miljoen euro subsidie voor de nieuwe concessie.
Behalve Connexxion schreven op Noord-Holland Noord ook Arriva, Syntus en EBS in. Dezelfde partijen beconcurreerden elkaar eerder in Amstelland-Meerlanden (AML). Ook daar trok de zittende vervoerder Connexxion aan het langste eind. De provincie verlengde de inschrijfdatum voor Noord-Holland Noord begin dit jaar met twee maanden, vermoedelijk omdat de vervoerders toen druk waren met AML.

© Liselotte Schoo
Meer artikelen met dit thema
Het mes snijdt aan twee kanten
25 apr om 15:59 uurWat is nou sociale veiligheid? Onder de term sociale veiligheid wordt verstaan: de bescherming of het zich…
Onderzoek naar knooppunten in provincie Utrecht
25 apr om 15:43 uurMoventem heeft in november 2024, in opdracht van de provincie Utrecht, onderzoek gedaan naar de beleving van…
Sociale veiligheid OV-NL
17 apr om 15:21 uurHet is een grote wens van de ov-sector: ov-boa’s moeten meer bevoegdheden krijgen om de identiteit van…
Rechter vernietigt ACM-prioriteringskader: nieuwe kansen voor ov-sector
11 mrt om 15:15 uurDe Autoriteit Consument & Markt (ACM) moet een nieuw prioriteringskader opstellen…
Stationsontwikkeling
25 feb om 16:35 uurLeiden is een stad waar wonen, studeren en…
Datagedreven werken: de sleutel voor publieke mobiliteit?
21 feb om 08:59 uurBinnen de wereld van mobiliteit zijn diverse transities gaande. Naast een transitie van openbaar vervoer naar …
Appels, peren, ov en publieke mobiliteit
20 feb om 16:13 uurAfgelopen najaar berichtten verschillende media dat het openbaar vervoer er op achteruit is gegaan. Koppen als…
Staatssecretaris ontvangt eerste metrokaartje voor doorgetrokken Noord/Zuidlijn
30 jan om 09:04 uurStaatssecretaris van Openbaar Vervoer en Milieu, Chris Jansen, bezocht op woensdag 29 januari de Vervoerregio…
Reactie toevoegen