Mag de voorgenomen onderhandse gunning van het hoofdrailnet aan NS in de periode 2025-2035 doorgaan, of niet? De voorzieningenrechter in Den Haag noemde de zaak 'te complex' en verwijst door naar het Europese Hof van Justitie. De Federatie Mobiliteitsbedrijven Nederland (FMN) heeft vervolgstappen aangekondigd.
Rechter wijst naar EU voor HRN-uitspraak
In juni dit jaar informeerde staatssecretaris Stientje van Veldhoven van IenW de Tweede Kamer dat zij over wilde gaan tot een nieuwe onderhandse gunning van het hoofdrailnet aan NS na 2024. Dat stuitte op weerstand van de Federatie Mobiliteitsbedrijven Nederland (FMN), het samenwerkingsverband van de regionale vervoerders Arriva, Transdev, Qbuzz, Keolis en EBS. Het samenwerkingsverband besloot in september naar de rechter te stappen en de beslissing aan te vechten.
Europese regelgeving
Volgens de regionale vervoerders is de onderhandse gunning in strijd met Europese regelgeving. In de PSO-verordering uit het Vierde Spoorwegpakket staat namelijk dat aanbesteden de norm moet worden. In diezelfde verordening staat echter ook dat onderhandse gunning tot 24 december 2023 mogelijk is, zolang de nationale wetgeving (in dit geval de Wet Personenvervoer 2000) dat niet verbiedt. Het ministerie van IenW interpreteert het zo dat zij uiterlijk december 2023 een beslissing moet nemen en dat dus ook nu al mag.
Uit de Europese regels wordt echter niet duidelijk hoe lang van tevoren een concessie mag worden gegund, stelt de voorzieningenrechter. Ze acht het standpunt van de FMN dat de gekozen juridisch route voor onderhandse gunning van het HRN in deze vorm niet toegestaan echter ‘niet onaannemelijk’.
Te complex
De rechter noemt de zaak echter te complex om in een kort geding te behandelen en verwijst naar het Hof van Justitie van de Europese Unie om de regels verder te verduidelijken. Als die beslist dat de onderhandse gunning niet rechtmatig is, moet de staatssecretaris haar voornemen wijzigen.
De FMN laat in een reactie weten: “Op basis van het vonnis zullen wij de Staat vragen om de vereiste verduidelijking bij Europa te gaan halen. FMN gaat er dan ook vanuit dat de Staat hier direct opvolging aan geeft.” Naast FMN hebben ook buitenlandse vervoerders en de Europese alliantie van commerciële railbedrijven AllRail zich gevoegd in deze zaak.
Meer artikelen met dit thema
Ov-panel: "Het huidige concessiesysteem doet meer kwaad dan goed"
10 dec om 14:32 uurIn elk nummer van OV-Magazine leggen we het ov-panel een prikkelende stelling voor. Deze keer vragen we naar…
Goede bereikbaarheid voor ouderen: dichtbij of nog ver weg?
10 dec om 12:11 uurOp dit moment is 20% van de Nederlandse bevolking 65 jaar of ouder en in 2040 zelfs een kwart. Desondanks ziet…
Samenwerken aan een aantrekkelijke en bereikbare regio
15 nov om 11:16 uurUtrecht staat voor een enorme opgave. Het is nu al druk in en om de stad,…
OV-NL blij met motie Veltman voor versnelde ID-check in het OV
13 nov om 13:29 uurOV-NL reageert verheugd op de aangenomen motie van VVD-Kamerlid Hester Veltman, waarin het kabinet wordt…
Samenwerking HTM en Daimler leidt tot zero emissie busvervoer in Haagse regio
7 nov om 08:30 uurDaimler levert voor de HTM 102 volledig elektrische bussen. Dat is al een flinke…
Stations als visitekaartje voor het ov
1 nov om 14:55 uurStel je voor: je staat op een kleurloos, betonnen perron, de wind waait guur om je heen, en de trein laat op…
Denken buiten het paradigma: een nieuwe visie voor de rol en structuur van het ov
22 okt om 14:34 uurIn de achttiende notitie van het Laboratorium Verantwoorde Mobiliteit presenteren…
Provincie verlengt busconcessie Hermes in Zuidoost-Brabant tot zomer 2029
18 sep om 11:24 uurHermes blijft tot de zomer van 2029 verantwoordelijk voor het busvervoer in Zuidoost-Brabant. Daarover zijn de…
Reactie toevoegen