Hogeveen neemt stokje over bij Keolis
Met Chris Hogeveen heeft Keolis Nederland sinds 1 februari een nieuwe CEO in huis. Hij volgt Alex Rentier op, met wie hij de afgelopen twee jaar intensief samenwerkte. Een periode waarin de stabiliteit binnen het bedrijf langzaamaan terugkeerde. Op die lijn wil hij dan ook verder.
Afgelopen december maakte Rentier (58) aan het moederbedrijf in Parijs bekend dat hij zou vertrekken, omdat hij was benaderd om een grote organisatie in het personenvervoer uit de Verenigde Arabische Emiraten te leiden. “Vorig jaar bedankte ik nog, omdat ik de overdracht van IJssel-Vecht aan EBS wilde afmaken. Nu kwamen ze terug. Zeker op mijn leeftijd is dat een kans die zich waarschijnlijk maar één keer voordoet.” Rentier stelde voor om operationeel directeur Chris Hogeveen als opvolger aan te stellen. Na een sollicitatieprocedure werd dat realiteit.
Hogeveen werd twee jaar geleden nog als COO aangesteld door Rentier. Destijds was hij concessiemanager van allGo (Almere) en Syntus Utrecht. “Ik zit al zes jaar bij de club en ben van plan lang te blijven”, zegt hij. "Voor die tijd zat ik bij Connexxion. Ik ben inmiddels al redelijk bekend binnen de ov-wereld, dat zie ik als voordeel in deze job. Met een blanco iemand bestaat de kans dat diegene de koers omgooit. Terwijl Keolis juist behoefte heeft aan het verder blijven uitvoeren van de bestaande strategie. Ik heb twee jaar intensief samengewerkt met Alex en we hebben samen mooie dingen neergezet. Dat wil ik voortzetten. Dat Keolis dat ook wil getuigt van vertrouwen.”
Stabiliteit keert terug
Rentier is daar erg blij mee. Niet alleen omdat zijn opvolger dezelfde lijn wil doortrekken, maar ook omdat de overgang in samenspraak plaatsvindt: in februari werkte Rentier zijn opvolger nog in. “Het is jammer om Keolis te verlaten, want de drive en passie van de medewerkers is hier geweldig. Maar we hebben in januari mijn vertrek en Chris’ start gecommuniceerd, zodat in één keer duidelijkheid is voor de gehele organisatie. Daarmee behoud je de rust.”
Dat was bij zijn aanstelling twee jaar geleden wel anders. Nadat de vorige CEO opstapte in 2020, duurde het 3,5 maand voordat Rentier kwam. Een hectische periode (rond de aanbesteding van IJssel-Vecht) had het bedrijf aangeslagen achtergelaten. “Er was geen duidelijke koers en de kapitein op het schip miste. We hebben toen het managementteam opnieuw moeten opbouwen, een koers bepaald en een strategie uitgewerkt.”
Gezonde bedrijfsvoering
Dat betekende ook harde keuzes maken, bijvoorbeeld over aan welke aanbestedingen Keolis wel en niet meedeed. Rentier: “In de ov-markt zijn kleine winstmarges van 3 procent normaal. Dan moet je als bedrijf competitief en verantwoord een tender kunnen winnen. In het verleden werd regelmatig ingeschreven met verlies, met de bedoeling een contract in de toekomst efficiënter in te richten. Dat is mogelijk, maar ook een grote uitdaging. Zeker in economisch zware tijden. Corona heeft de markt en omstandigheden veranderd. Vervoerders en opdrachtgevers gaan daar nu anders mee om.”
Rentier wist dat de kans aanzienlijk was dat Keolis IJssel-Vecht in 2022 zou verliezen aan een andere vervoerder. Dat bleek ook: EBS won. “Wij hadden een bieding ingediend bij de provincie Overijssel, maar wel met de opmerking dat we te weinig DRU’s konden rijden voor het subsidiebedrag. Met zo’n kanttekening weet je eigenlijk al dat je verliest.” Dat vervolgens ook de concessie Twente werd verloren, was een grotere teleurstelling. “We hebben een goed bod gedaan, maar Arriva wilde meer investeren in onder meer elektrisch busvervoer. Zo werkt aanbesteden: je wint of verliest.”
Maar er zijn ook successen. Zo besloot de provincie Utrecht in oktober 2022 de streekconcessie met twee jaar te verlengen tot 2025. Verder loopt de concessie Almere nog tot 2027 en de treinconcessies Zwolle – Kampen en Zwolle – Enschede tot 2032. Rentier: “Natuurlijk is het vervelend om concessies en medewerkers kwijt te raken, maar het is goed om te realiseren wat er nog overblijft. De medewerkers van Keolis zijn de motor van het bedrijf. We hebben veel talent en gedrevenheid aan boord. Uit ervaring kan ik vertellen dat dat niet overal vanzelfsprekend is.”
Duurzame groei centraal
Aan Hogeveen dit jaar de taak om de overdracht van Twente aan Arriva te voltooien en daarna de verdere toekomst te bepalen. Wat daarin centraal staat? “Alex heeft vernuchtering in de organisatie gebracht, vertrouwen gegeven aan mensen en ingezet op hun kwaliteiten. Dat geeft een goede basis voor de toekomst en daarop wil ik verder bouwen. We willen eerst de concessie Twente goed overdragen, daarna gaan we de strategie tegen het licht houden.”
Wat de speerpunten daarin voor Hogeveen gaan zijn? “We passen zowel de korte als de langetermijnstrategie aan. De focus ligt op groei. Er is een volle tenderagenda op komst, dus we gaan vast weer nieuwe concessies binnenslepen.”
Hoeveel dat er gaan worden? Rentier, lachend: “Allemaal natuurlijk!” Hogeveen, op serieuzere toon: “De basis moet stabiel zijn met de focus op duurzame groei. Door bewuste keuzes te maken, talent vanuit de eigen organisatie vertrouwen te geven en doorontwikkelen gaat ons daarbij helpen. Daar ben ik onder andere het bewijs van.”
Dat Hogeveen verder gaat op de lijn die Rentier heeft ingezet, doet die laatste deugd: “Ik heb de afgelopen jaren een fundament gebouwd. Persoonlijk ben ik dan blij dat mijn opvolger dan niet een nieuw fundament neerzet, maar de mijne uitbouwt. De provincie Overijssel gaf me nog een mooi compliment, dat we IJssel-Vecht goed en zorgvuldig hadden overgedragen aan EBS. Dat betekent veel. Het bedrijf is de afgelopen jaren rustiger, stabieler en steviger geworden. Ik weet zeker dat Chris er wat moois van gaat maken.”
Dit artikel is eerder gepubliceerd in OV-Magazine 1/2023. Wilt u OV-Magazine voortaan op papier of digitaal ontvangen? Neem dan een abonnement.
Meer artikelen met dit thema
Op 11 september staking in openbaar vervoer
27 aug om 08:21 uurMensen die op 11 september met het openbaar vervoer willen reizen, krijgen te maken met stakingen. De NS heeft…
VDL neemt bustak Van Hool over
9 apr om 08:53 uurVDL Groep neemt de bus- en touringcarafdeling van het failliet verklaarde Van Hool over. Het Duitse Schmitz…
85 procent forenzen terug bij NS sinds 2019
15 aug 2023Gemiddeld reizen op een werkdag 1,1 miljoen mensen met NS, terwijl dat voor corona nog 1,3 miljoen was. Daarmee…
Kabinet vóór spitsheffing en verdere liberalisering spoor
11 aug 2023Het kabinet wil vanaf 2025 meerdere spoorvervoerders laten meebieden op internationale trajecten op het…
Ook Qbuzz wil (internationaal) spoor op
12 jun 2023Nadat eerder Arriva liet weten het spoor op te willen, maakte ook Qbuzz bekend drie treinverbindingen te willen…
ACM brengt nieuwe Arriva-lijnen stap dichterbij
6 mrt 2023Arriva is een stap dichterbij toetreding tot het hoofdrailnet in 2025, waar NS momenteel nog alleen rijdt. De…
NS verkoopt Britse tak Abellio na 20 jaar
6 mrt 2023NS heeft na twintig jaar de Britse tak van spoordochter Abellio verkocht aan het Britse management. De…
Ticketverkoop European Sleeper van start
20 feb 2023De eerste nachttrein van European Sleeper op het traject Brussel – Amsterdam – Berlijn gaat op donderdag 25 mei…
Chris, mooi man zet hem op
Ingediend door Theo Duivesteijn op vr, 24/03/2023 - 14:57
Reactie toevoegen