Oud-wethouder Karin Dekker wijt het niet doorgaan van de Regiotram in Groningen deels aan het gebrek aan steun in de ambtelijke top van de gemeente Groningen. Dat zegt Dekker in een interview met OV-Magazine.
Ambtelijke top was tegen Regiotram Groningen
Dekker: “Vanaf het begin stond voor mij vast dat dit project door een onafhankelijke club moest worden uitgevoerd, buiten de gemeente, met een externe projectleider. De gemeentelijke organisatie was het niet eens met mijn keuze. Met name de dienst Ruimtelijke Ordening en Economische Zaken (ROEZ), waar verkeer onder valt, voelde zich gepasseerd.”
“Binnen ROEZ was er weerstand tegen een tram door de historische binnenstad, vooral bij de RO-mensen. En die waren belangrijker dan de verkeersafdeling, die het vervoerskundig belang van de tram zag. Individuele medewerkers van ROEZ hebben zich altijd vol enthousiasme en energie voor het project ingezet. Maar de ambtelijke top was tegen. En dat heeft niet bijgedragen aan een positief besluit over de tram.”
“Het tramproject was niet te groot voor Groningen, maar misschien wel voor de Groningse politiek”
De Regiotram Groningen sneuvelde in september 2012, en daarmee het college van B&W, nadat SP en D66 hun steun introkken vanwege de slechte financiële situatie van de gemeente Groningen. “Het tramproject was niet te groot voor Groningen, maar misschien wel voor de Groningse politiek”, aldus Karin Dekker.
De ex-wethouder van GroenLinks steekt ook de hand in eigen boezem. “Ik was al tien jaar wethouder. Dan heb je te maken met mensen die net als wethouder beginnen en een raad met veel nieuwe gezichten. Bij zo’n groot tramproject heb je dan een enorme voorsprong in kennis en ervaring. Dat werkte niet in mijn voordeel. Voor de machtsverhoudingen was het wellicht beter geweest als ik mijn portefeuille financiën had afgestoten en alleen ruimtelijke ordening en verkeer had gedaan.”
Meer artikelen met dit thema
Ov-panel: "Het huidige concessiesysteem doet meer kwaad dan goed"
10 dec om 14:32 uurIn elk nummer van OV-Magazine leggen we het ov-panel een prikkelende stelling voor. Deze keer vragen we naar…
Goede bereikbaarheid voor ouderen: dichtbij of nog ver weg?
10 dec om 12:11 uurOp dit moment is 20% van de Nederlandse bevolking 65 jaar of ouder en in 2040 zelfs een kwart. Desondanks ziet…
Samenwerken aan een aantrekkelijke en bereikbare regio
15 nov om 11:16 uurUtrecht staat voor een enorme opgave. Het is nu al druk in en om de stad,…
OV-NL blij met motie Veltman voor versnelde ID-check in het OV
13 nov om 13:29 uurOV-NL reageert verheugd op de aangenomen motie van VVD-Kamerlid Hester Veltman, waarin het kabinet wordt…
Samenwerking HTM en Daimler leidt tot zero emissie busvervoer in Haagse regio
7 nov om 08:30 uurDaimler levert voor de HTM 102 volledig elektrische bussen. Dat is al een flinke…
Stations als visitekaartje voor het ov
1 nov om 14:55 uurStel je voor: je staat op een kleurloos, betonnen perron, de wind waait guur om je heen, en de trein laat op…
Denken buiten het paradigma: een nieuwe visie voor de rol en structuur van het ov
22 okt om 14:34 uurIn de achttiende notitie van het Laboratorium Verantwoorde Mobiliteit presenteren…
Provincie verlengt busconcessie Hermes in Zuidoost-Brabant tot zomer 2029
18 sep om 11:24 uurHermes blijft tot de zomer van 2029 verantwoordelijk voor het busvervoer in Zuidoost-Brabant. Daarover zijn de…
Reactie toevoegen