Met het groeiend tekort aan vakkennis neemt ook de vraag naar nieuw talent de komende jaren toe. Daarom werkt de sector samen met externe opleidingen en laat intern praktijkervaring opdoen.
Hoe komt de spoorsector aan nieuw talent?
NS en ProRail zien een groeiende vraag naar mensen met een ict- en techniekachtergrond. Of, zoals Ralph van Lith, manager Career Development Center bij ProRail, zegt: “De spoorsector verandert van beton en staal naar bits en bytes.”
En om die ‘bits en bytes’ in de vingers te krijgen, is het opdoen van praktijkervaring cruciaal. Dat bieden beide partijen aan met hun eigen bijscholingstrajecten. Bij NS-TechniekFabriek worden monteurs intern opgeleide, terwijl conducteurs en machinisten bij het NS-Leercentrum kunnen bijleren. ProRail laat afstudeerders juist instromen als Rail System Engineers, om op die manier praktijkervaring op te doen.
De samenwerking met mbo’s, hbo’s en universiteiten is van groot belang om nieuw talent binnen te halen. Ook Arriva heeft zo’n samenwerking in het leven geroepen, namelijk met Breda University of Applied Sciences. Samen lanceerden zij eind 2018 de Learning Community ‘Young professionals for multimodal mobility’ (Y4M3).
Verder werkt ProRail nauw samen met Railcenter, waar vakmensen opleidingen volgen en examens afleggen om zo de benodigde veiligheidscertificaten te behalen. Of, zoals opleidingsmanager Jos Gabriëls stelt: “Kennis is vluchtig, zeker als je die niet elke dag gebruikt. Dat geldt nog sterker voor de vaardigheden. Je leert in de praktijk pas echt hoe je de draadjes aan elkaar knoopt.”
Lees ook: Vakkennis blijft onmisbaar voor de sector
Het volledige artikel verschijnt halverwege maart in OV-Magazine #1 2019. Het artikel verschijnt ook online. Stuit u op de betaalmuur? Word dan abonnee.

© Mike van Hengel
Meest gelezen vandaag
Meer artikelen met dit thema
“Op 1 juli voortvarend van start in Flevoland”
1 apr om 09:37 uurGoed nieuws: vervoersbedrijf Willemsen-De Koning (WdK) gaat zijn werkveld uitbreiden. Het bedrijf mag zijn…
Rechter vernietigt ACM-prioriteringskader: nieuwe kansen voor ov-sector
11 mrt om 15:15 uurDe Autoriteit Consument & Markt (ACM) moet een nieuw prioriteringskader opstellen…
Stationsontwikkeling
25 feb om 16:35 uurLeiden is een stad waar wonen, studeren en…
Datagedreven werken: de sleutel voor publieke mobiliteit?
21 feb om 08:59 uurBinnen de wereld van mobiliteit zijn diverse transities gaande. Naast een transitie van openbaar vervoer naar …
Appels, peren, ov en publieke mobiliteit
20 feb om 16:13 uurAfgelopen najaar berichtten verschillende media dat het openbaar vervoer er op achteruit is gegaan. Koppen als…
Staatssecretaris ontvangt eerste metrokaartje voor doorgetrokken Noord/Zuidlijn
30 jan om 09:04 uurStaatssecretaris van Openbaar Vervoer en Milieu, Chris Jansen, bezocht op woensdag 29 januari de Vervoerregio…
Kennismaken met Railforum-directeur Jeroen Haver
23 dec 2024Per 1 oktober 2024 nam Jeroen Haver de rol van directeur Railforum over van Corina…
Ov-panel: "Het huidige concessiesysteem doet meer kwaad dan goed"
10 dec 2024In elk nummer van OV-Magazine leggen we het ov-panel een prikkelende stelling voor. Deze keer vragen we naar…
Opvallend citaat: “de spoorsector verandert van beton en staal naar bits en bytes”. Zou dat misschien de reden zijn waarom op Zwolle-Kampen de bodemstabiliteit vergeten werd? Als je spreadsheet richting het management maar klopt is alles OK - maar niet heus.
Sowieso staat in beide gevallen niet de klant, maar de techniek centraal. Dat moet voor alle spoortechneuten toch warm & vertrouwd voelen: de techniek is weer de baas!
De reiziger denkt slechts: "oh nee, oh nee, de spoortechneuten hebben WEER een nieuwe knutselhobby". En terecht, want de ervaring leert dat technisch amateurisme van spoortechneuten altijd rampspoed & ellende voor de reiziger oplevert.
Ingediend door asierts op vr, 08/03/2019 - 23:08
[…] maart 1, 2019maart 12, 2019 […]
Ingediend door OVmagazine.nl:… op di, 12/03/2019 - 23:12
[…] Lees ook: Hoe komt de spoorsector aan nieuw talent? […]
Ingediend door OVmagazine.nl:… op di, 12/03/2019 - 23:13
Reactie toevoegen