Patrick van der Broeck, CDA-gedeputeerde Ruimte en Infra van de provincie Limburg, wil treinreizigers de komende tien jaar twee tot drie cent per kilometer extra laten betalen. Een enkele treinreis van 30 kilometer op de regionale Heuvellandlijn (Maastricht–Kerkrade) of Maaslijn (Roermond–Nijmegen) wordt dan €0,60 tot €0,90 duurder.
Limburg wil hoger tarief voor railprojecten
De extra opbrengst voor de provincie bedraagt maximaal 200 miljoen reizigerskilometer per jaar keer 3 cent is 6 miljoen euro per jaar. Na 10 jaar is dat een potje van 60 miljoen euro. Die extra inkomsten wil Van der Broeck aanwenden om de ambitieuze Railagenda Limburg sneller waar te maken door mee te betalen aan investeringen van het Rijk in Limburgse raillijnen.
Met de Railagenda Limburg streeft Limburg naar drie grensoverschrijdende intercity’s van de Randstad, Noord-Brabant en Limburg naar HSL-knooppunten in Duitsland en België: (Den Haag–)Venlo–Düsseldorf, (Schiphol–)Heerlen–Aken en (Alkmaar–)Maastricht–Luik.
Verder gaat het om de verdubbeling en elektrificatie van de grotendeels enkelsporige en overbezette Maaslijn voor 400 tot 500 miljoen euro (hogere frequenties, kortere reistijden en de twee nieuwe stations Belfeld en Grubbenvorst); de decentralisatie van twee NS-Sprinters (Heerlen–Sittard en Maastricht–Roermond); doortrekking van Maastricht–Roermond naar Weert of Eindhoven (met de twee nieuwe stations Haelen en Baexem); de aanleg van de Tram Vlaanderen–Maastricht voor 66 miljoen euro en de aanleg van de Avantislijn (Kerkrade–Aken) met de twee nieuwe stations Spekholzerheide en Avantis, European Science and Business Park tussen Heerlen en Aken.

Meest gelezen vandaag
Meer artikelen met dit thema
Rechter vernietigt ACM-prioriteringskader: nieuwe kansen voor ov-sector
11 mrt om 15:15 uurDe Autoriteit Consument & Markt (ACM) moet een nieuw prioriteringskader opstellen…
Stationsontwikkeling
25 feb om 16:35 uurLeiden is een stad waar wonen, studeren en…
Datagedreven werken: de sleutel voor publieke mobiliteit?
21 feb om 08:59 uurBinnen de wereld van mobiliteit zijn diverse transities gaande. Naast een transitie van openbaar vervoer naar …
Appels, peren, ov en publieke mobiliteit
20 feb om 16:13 uurAfgelopen najaar berichtten verschillende media dat het openbaar vervoer er op achteruit is gegaan. Koppen als…
Staatssecretaris ontvangt eerste metrokaartje voor doorgetrokken Noord/Zuidlijn
30 jan om 09:04 uurStaatssecretaris van Openbaar Vervoer en Milieu, Chris Jansen, bezocht op woensdag 29 januari de Vervoerregio…
Ov-panel: "Het huidige concessiesysteem doet meer kwaad dan goed"
10 dec 2024In elk nummer van OV-Magazine leggen we het ov-panel een prikkelende stelling voor. Deze keer vragen we naar…
Goede bereikbaarheid voor ouderen: dichtbij of nog ver weg?
10 dec 2024Op dit moment is 20% van de Nederlandse bevolking 65 jaar of ouder en in 2040 zelfs een kwart. Desondanks ziet…
Samenwerken aan een aantrekkelijke en bereikbare regio
15 nov 2024Utrecht staat voor een enorme opgave. Het is nu al druk in en om de stad,…
Reactie toevoegen