Arriva gaat in december in Limburg van start met een geheel nieuw lijnennet. Niet basismobiliteit, maar de vraag voert voortaan de boventoon.
Limburgse spaghetti rechtgetrokken
Veel kleine dorpen kennen nu nog een klassieke buslijn. In de afgelopen concessie die werd uitgevoerd door Veolia was nog door de provincie vastgelegd dat elke kern van meer dan 600 inwoners aansluiting moest hebben op ov. Dat principe is nu losgelaten. In de praktijk bleek dat veel bussen leeg rondreden. "We waren warme lucht aan het verplaatsen", aldus de provincie.
Lees ook: Arriva in Limburg: meer treinen, minder bussen
Het Programma van Eisen schreef daarom een nieuwe benadering voor. Daarbij hielp ook dat de provincie zeggenschap kreeg over alle stoptreindiensten in Limburg. De basis bestaat uit die spoorlijnen, die naar Duits voorbeeld een S plus een nummer krijgen, plus een aantal sterke buslijnen die Arriva als Qliner gaat exploiteren.
Het aanbod van Arriva is vraaggestuurd. Onder dat kernnet ligt een net van bel-, wens- en buurtbussen die reizigers zo snel mogelijk naar de dichtstbijzijnde knoop brengen. De vraag van dit Limburgnet is daarbij leidend. Gedeputeerde Patrick van den Broeck, die naar verluidt zelf met de naam Limburgnet op de proppen kwam, benadrukt dat het overgrote deel van de reizigers erop vooruit gaat. Volgens zijn schatting zal 5 procent van de reizigers straks aangewezen zijn op een zogeheten maatwerkoplossing.
Lees ook: 'Limburg gaat meer dan ooit maatwerk leveren'
Ook de stadslijnen gaan danig op de schop. In Maastricht, bijvoorbeeld, wordt de spaghetti van lijnen rechtgetrokken. De vele laagfrequente bundelen zich tot hoogfrequente lijnen. Bovendien rijden nu veel bussen vanuit de streek niet alleen naar het station, maar ook naar andere plekken met veel reizigersvraag, zoals het ziekenhuis.
De sterke lijnen en knopen zijn leidend. De concessie in Limburg is ademend. Zowel vervoerder als provincie hebben gedurende de hele loooptijd (tot 2031) de mogelijkheid om het concept aan te passen. De eerste evaluatie staat gepland voor halverwege 2017.
Elektrische bussen
Vanaf de start van de concessie gaat de stadsdienst van Venlo helemaal over op elektrische bussen. Daarvoor bestelde Arriva elf e-bussen bij VDL, die met 166 bussen hofleverancier is voor deze concessie. Ook lijn 3 in Maastricht wordt vanaf begin af aan een elektrische lijn. Over tien jaar moet de gehele concessie zero emissie zijn.
Meer artikelen met dit thema
Ov-panel: "Het huidige concessiesysteem doet meer kwaad dan goed"
10 dec 2024In elk nummer van OV-Magazine leggen we het ov-panel een prikkelende stelling voor. Deze keer vragen we naar…
Goede bereikbaarheid voor ouderen: dichtbij of nog ver weg?
10 dec 2024Op dit moment is 20% van de Nederlandse bevolking 65 jaar of ouder en in 2040 zelfs een kwart. Desondanks ziet…
Samenwerken aan een aantrekkelijke en bereikbare regio
15 nov 2024Utrecht staat voor een enorme opgave. Het is nu al druk in en om de stad,…
OV-NL blij met motie Veltman voor versnelde ID-check in het OV
13 nov 2024OV-NL reageert verheugd op de aangenomen motie van VVD-Kamerlid Hester Veltman, waarin het kabinet wordt…
Samenwerking HTM en Daimler leidt tot zero emissie busvervoer in Haagse regio
7 nov 2024Daimler levert voor de HTM 102 volledig elektrische bussen. Dat is al een flinke…
Stations als visitekaartje voor het ov
1 nov 2024Stel je voor: je staat op een kleurloos, betonnen perron, de wind waait guur om je heen, en de trein laat op…
Denken buiten het paradigma: een nieuwe visie voor de rol en structuur van het ov
22 okt 2024In de achttiende notitie van het Laboratorium Verantwoorde Mobiliteit presenteren…
Provincie verlengt busconcessie Hermes in Zuidoost-Brabant tot zomer 2029
18 sep 2024Hermes blijft tot de zomer van 2029 verantwoordelijk voor het busvervoer in Zuidoost-Brabant. Daarover zijn de…
Reactie toevoegen