NS erkent: te weinig personeel voor dienstregeling
Na een extra beroep op personeelsleden om de geplande treinen te kunnen laten rijden, geeft NS nu toe dat er te weinig personeel is om de dienstregeling volledig uit te voeren. De nationale vervoerder stapt daarom over op het schrappen van treindiensten uit de dienstregeling. Directe oorzaak: een essentieel tekort aan hoofdconducteurs, naast een tekort aan machinisten, monteurs, veiligheid en service-medewerkers, IT’ers en retailmedewerkers op de stations.
Redactie
Vanwege het tekort aan hoofdconducteurs zet NS vanaf 13 juni de tienminutentrein op het traject Arnhem – Schiphol – Rotterdam - die in december nog van start ging - tijdelijk terug naar een kwartierdienst. Voor deze lijn is dat met de huidige lagere reizigersaantallen voldoende, aldus NS. Ook kan het zijn dat - ‘waar het aantal reizigers dat toelaat’- er kortere treinen rijden dan gebruikelijk. Op een kortere trein werken immers minder conducteurs. Tegelijkertijd zijn de vooruitzichten niet rooskleurig, waarschuwt NS en sluit niet uit deze zomer meer maatregelen te moeten nemen.
1100 vacatures
NS heeft de lopende werving recent fors uitgebreid. Vorig jaar leidde NS meer dan 850 mensen op tot machinist of hoofdconducteur, terwijl er plek was voor meer dan 1000. Dit jaar zijn weliswaar 220 mensen begonnen aan de opleiding tot hoofdconducteur of machinist, maar er zijn nog meer dan 500 opleidingsplekken beschikbaar. Ook zijn de mogelijkheden om in deeltijd te werken verruimd, waardoor het vak voor meer mensen aantrekkelijk wordt. In totaal heeft NS op dit moment 1100 vacatures, verspreid over alle bedrijfsonderdelen en alle beroepsgroepen in de trein, op het station, bij IT of op kantoor.
Onverwacht groot tekort
De vervoerder was deels voorbereid op een uitstroom van collega’s door bijvoorbeeld (vervroegd) pensioen, vertrekregelingen en de groei van een aantal afdelingen zoals IT. Onverwacht is een hoger ziekteverzuim in de nasleep van corona en de griepgolf. Daarbovenop blijkt de krapte op de arbeidsmarkt na corona veel groter dan verwacht.
(bron:NS)
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Einde aan 'omchecken' in zicht
14 feb om 10:06 uurHet verplichte omchecken bij een overstap tussen verschillende vervoerders lijkt binnenkort tot het verleden te…
NS-dienstregeling 2026: eerdere en latere treinen, meer treinen richting Zeeland
11 feb om 10:55 uurNS heeft een adviesaanvraag gedaan bij het Locov voor de dienstregeling 2026. Hoofdpunten: Zeeland en Noord-…
Geen alcoholovertredingen vastgesteld bij railmedewerkers in 2024
21 jan om 09:46 uurIn 2024 hielden railinspecteurs van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) samen met de Politie…
De Nedersaksenlijn, een ontbrekende schakel in het spoorwegnet
13 jan om 09:13 uurHet Nederlandse spoorwegnet is sinds jaar en dag primair gericht op de Randstad. Van…
Kennismaken met Railforum-directeur Jeroen Haver
23 dec 2024Per 1 oktober 2024 nam Jeroen Haver de rol van directeur Railforum over van Corina…
Keuzes voor het spoor
18 dec 2024Het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) presenteerde onlangs het essay *…
Opstart nieuwe dienstregeling NS vlot verlopen
16 dec 2024De nieuwe dienstregeling van de NS ging op 16 december 2024 in. Volgens de vervoerder is het de grootste…
ACM verklaart Arriva-klacht tegen ProRail deels gegrond
10 dec 2024De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft geoordeeld dat ProRail onvoldoende transparant is geweest over de…
Ik zit er aan te denken om treinmachinist te worden bij #NS.
Ingediend door Dirk Jan van Vuuren op vr, 13/05/2022 - 10:23
Het is toch geen probleem om langere treinen te laten rijden met slechts één conducteur.
Hij of zij geeft toch alleen een signaal voor vertrek. Wat moeten conducteurs verder nog doen?
Ik zie nooit meer conducteurs die controleren of iets anders doen.
Ingediend door F.D. Andrioli op vr, 20/05/2022 - 22:04
Reactie toevoegen