NS is bereid ACM te laten meekijken bij aanbestedingen op de regionale ov-markt. Dat zei NS-topman Timo Huges vanochtend tijdens een rondetafelgesprek in de Tweede Kamer.
NS wil ACM voortaan laten meekijken
Huges wil ‘de deur openzetten voor de Autoriteit Consument en Markt’. Een ‘helder toetsingskader’ moet ervoor zorgen dat de aanbestedingen in het regionale openbaar vervoer eerlijk verlopen. ACM heeft eerder vastgesteld dat NS voordeel had van de monopoliepositie op het hoofdrailnet bij de aanbesteding van de ov-concessie Limburg. NS voorkwam vervolgens publicatie van het kritische ACM-rapport.
NS is sinds eind 2014 bezig met een strategische heroriëntatie op de eigen rol in de regionale spoormarkt, zei Huges. Die staat volgens hem los van het schandaal met Qbuzz dat dinsdag naar buiten kwam. Binnenkort wil Huges naar buiten treden met zijn visie. Hij heeft zich de kritiek van ACM aangetrokken. Bovendien is het aantal rechtszaken gericht tegen NS toegenomen. “Wij pakken de regie op. We bekijken of het landschap en de regels goed zijn. Deze discussie willen we over een jaar niet opnieuw voeren.”
Huges lichtte tijdens het rondetafelgesprek over de ov-concessies slechts een tipje van de sluier op. “Wij kijken naar de diensten die we via onze stations aanbieden. We werken aan een stap-voor-stap-verbetering en samenwerking met andere vervoerders. Zo geven we nu al samen met Arriva informatie op station Breda en samen met HTM op station Den Haag. Maar het gaat ons te langzaam.”
Connexxion-topman Bart Schmeink drong tijdens de bijeenkomst aan op een level playing field. “Er staat een hek om het hoofdrailnet, dan moet NS worden uitgesloten van regionale aanbestedingen. Hetzelfde geldt voor de vervoerbedrijven in de grote steden. Zij mogen ook niet meedoen op de regionale markt. We hebben een duidelijke toezichthouder nodig. In andere landen is dat al lang geregeld."
Topman Anne Hettinga van Arriva was niet onder de indruk van Huges’ betoog. “Het is voor NS niet zo moeilijk om te zeggen we stoppen met inschrijven op de regionale spoorconcessies. Zwolle–Enschede is de laatste concessie op de markt tot 2025. Stoppen de dochterbedrijven van NS nu ook met inschrijven op de busconcessies?” Daar kwam geen reactie op van Huges.

Meest gelezen vandaag
Meer artikelen met dit thema
Rechter vernietigt ACM-prioriteringskader: nieuwe kansen voor ov-sector
11 mrt om 15:15 uurDe Autoriteit Consument & Markt (ACM) moet een nieuw prioriteringskader opstellen…
Stationsontwikkeling
25 feb om 16:35 uurLeiden is een stad waar wonen, studeren en…
Datagedreven werken: de sleutel voor publieke mobiliteit?
21 feb om 08:59 uurBinnen de wereld van mobiliteit zijn diverse transities gaande. Naast een transitie van openbaar vervoer naar …
Appels, peren, ov en publieke mobiliteit
20 feb om 16:13 uurAfgelopen najaar berichtten verschillende media dat het openbaar vervoer er op achteruit is gegaan. Koppen als…
Staatssecretaris ontvangt eerste metrokaartje voor doorgetrokken Noord/Zuidlijn
30 jan om 09:04 uurStaatssecretaris van Openbaar Vervoer en Milieu, Chris Jansen, bezocht op woensdag 29 januari de Vervoerregio…
Ov-panel: "Het huidige concessiesysteem doet meer kwaad dan goed"
10 dec 2024In elk nummer van OV-Magazine leggen we het ov-panel een prikkelende stelling voor. Deze keer vragen we naar…
Goede bereikbaarheid voor ouderen: dichtbij of nog ver weg?
10 dec 2024Op dit moment is 20% van de Nederlandse bevolking 65 jaar of ouder en in 2040 zelfs een kwart. Desondanks ziet…
Samenwerken aan een aantrekkelijke en bereikbare regio
15 nov 2024Utrecht staat voor een enorme opgave. Het is nu al druk in en om de stad,…
Reactie toevoegen