De megaboete van 41 miljoen euro die de Autoriteit Consument & Markt (ACM) in 2017 oplegde aan NS is definitief geschrapt. Dat besliste de hoogste rechter in een hoger beroep, dat de ACM had aangespannen.
Rechter schrapt megaboete NS definitief
De toezichthouder legde NS in 2017 een boete op, vanwege haar rol in de aanbesteding van het ov in Limburg in 2014. Volgens de ACM misbruikte NS hierbij zijn economische machtspositie, omdat de vervoerder als enige in aanmerking komt voor de concessie op het Hoofdrailnet. Dat maakte het mogelijk voor NS haar economische machtspositie te misbruiken, om te voorkomen dat andere vervoerders de stoptreinen Maastricht/Heerlen-Roermond zouden overnemen. NS deed een verlieslatend bod op de Limburgse concessie, om daarmee concurrenten Veolia en Arriva te dwarsbomen.
NS ging in 2019 tegen deze uitspraak in beroep, waarna de spoorvervoerder in het gelijk werd gesteld. De ACM had niet overtuigend bewezen dat NS zijn machtspositie had misbruikt. Bovendien had de ACM heeft de voorwaarden waaronder de concessie voor het Hoofdrailnet aan NS is verleend door de Nederlandse Staat niet onderzocht.
In het hoger beroep, dat nu dus door de ACM was aangespannen, gaat de hoogste rechter mee in dit oordeel. Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) oordeelt dat openbare aanbesteding het uitgangspunt is in Europese regelgeving en dat in 2014 nog niet bekend was dat NS vanaf 2024 nog eens tien jaar op het Hoofdrailnet zou rijden.
Bovendien maken andere vervoerders onderdeel uit van grote, kapitaalkrachtige buitenlandse spoorwegbedrijven. De Nederlandse spoorwegonderneming moest dus wel rekening houden met buitenlandse concurrentie op het hoofdrailnet en kon zijn economische machtspositie dus niet misbruiken.
Meer artikelen met dit thema
70.000e Citaro is voor de HTM
19 nov om 08:54 uurOp 18 november ontving de HTM tijdens de Daimler Buses eMobility Days 2.0 in Berlijn een…
OV-NL blij met motie Veltman voor versnelde ID-check in het OV
13 nov om 13:29 uurOV-NL reageert verheugd op de aangenomen motie van VVD-Kamerlid Hester Veltman, waarin het kabinet wordt…
Samenwerking HTM en Daimler leidt tot zero emissie busvervoer in Haagse regio
7 nov om 08:30 uurDaimler levert voor de HTM 102 volledig elektrische bussen. Dat is al een flinke…
Ook boete voor Qbuzz
29 okt om 14:03 uurHet OV-bureau Groningen Drenthe heeft Qbuz een boete opgelegd van 131.500 euro, vanwege een te hoge rituitval.…
Ebusco en Qbuzz naar de rechter over weigeren afname van 45 bussen
21 okt om 13:24 uurHet Brabantse Ebusco zit al langer in de problemen, vanwege leveringsproblemen, gedoe met toeleveranciers en…
Noordelijke provincies leggen geld op tafel voor Lelylijn en Nedersaksenlijn
8 okt om 11:35 uurDe provincies Drenthe, Groningen, Friesland, Overijssel en Flevoland zijn bereid geld in de Lelylijn en de…
Onderzoek PBL: Fors langere reistijden voor OV-gebruikers, vooral buiten de stad
26 sep om 11:35 uurDe afhankelijkheid van het openbaar vervoer zorgt ervoor dat mensen in landelijke gebieden of aan de randen van…
Provincie verlengt busconcessie Hermes in Zuidoost-Brabant tot zomer 2029
18 sep om 11:24 uurHermes blijft tot de zomer van 2029 verantwoordelijk voor het busvervoer in Zuidoost-Brabant. Daarover zijn de…
Reactie toevoegen