Volgens de kersverse DOVA-directeur Jan van Selm is een pakket aan maatregelen nodig om de groeiende vraag naar stads- en streekvervoer op te vangen. Net als in de jaren negentig. “Dat werkte toen goed. In die zin kan de geschiedenis zich herhalen.”
Stads- en streekvervoer heeft impuls nodig
Midden jaren negentig zat het stads- en streekvervoer in een dip, zegt Van Selm. “Toen werden drie maatregelen genomen, die het ov een impuls hebben gegeven.” Hij noemt de wet Personenvervoer 2000, die een beperkte marktwerking toestond. Ook werd het stads- en streekvervoer geregionaliseerd naar 12, en later 14, ov-autoriteiten en adviseerde de commissie-De Boer een investering van 1 miljard euro om de doorstroming te verbeteren.
Inmiddels is de vraag naar openbaar vervoer zo ver gegroeid dat een nieuwe impuls nodig is om het ov aantrekkelijker te maken, zegt Van Selm, die sinds eind januari directeur van het samenwerkingsverband van ov-autoriteiten DOVA is. "Anders pakken mensen liever de auto."
Slim gebruik
Daarom ziet Van Selm graag opnieuw een investering van 1 miljard euro. En dan niet alleen voor het realiseren van meer infrastructuur, maar om slimmer gebruik te maken van de huidige infrastructuur. “Daardoor kunnen de snelheid en de doorstroming intact blijven, terwijl steden wel groeien. Denk aan een verkeerslicht dat eerder op groen springt, of het tunneltje dat onder een druk kruispunt doorloopt.”
"De snelheid en doorstroming kunnen intact blijven, terwijl steden groeien"
Hij wil dan ook graag met de Rijksoverheid om tafel, om te kijken waar maatregelen genomen kunnen worden.
Lokaal niveau
De DOVA-directeur vindt dat er op lokaal niveau slim gekeken moet worden hoe de ov-infrastructuur beter te benutten is. “Bij het P+R-terrein Hoogkerk in Groningen zijn maatregelen genomen en stroomt alles nu sneller en veiliger door. Dat scheelt tijd en snelheid.”
Ketenmobiliteit
Het uiteindelijke doel van Van Selm is het ov zo aantrekkelijk maken dat de automobilist overstapt naar bus of trein. Investeren in ketenmobiliteit is wat hem betreft een belangrijk onderdeel van het maatregelenpakket. “Voor een reiziger die elke dag dezelfde route neemt, is een oplossing voor de last mile niet nodig. Maar als je elke dag een andere route rijdt, is dat juist een extraatje.”

Meest gelezen vandaag
Meer artikelen met dit thema
“Op 1 juli voortvarend van start in Flevoland”
1 apr om 09:37 uurGoed nieuws: vervoersbedrijf Willemsen-De Koning (WdK) gaat zijn werkveld uitbreiden. Het bedrijf mag zijn…
Rechter vernietigt ACM-prioriteringskader: nieuwe kansen voor ov-sector
11 mrt om 15:15 uurDe Autoriteit Consument & Markt (ACM) moet een nieuw prioriteringskader opstellen…
Stationsontwikkeling
25 feb om 16:35 uurLeiden is een stad waar wonen, studeren en…
Datagedreven werken: de sleutel voor publieke mobiliteit?
21 feb om 08:59 uurBinnen de wereld van mobiliteit zijn diverse transities gaande. Naast een transitie van openbaar vervoer naar …
Appels, peren, ov en publieke mobiliteit
20 feb om 16:13 uurAfgelopen najaar berichtten verschillende media dat het openbaar vervoer er op achteruit is gegaan. Koppen als…
Staatssecretaris ontvangt eerste metrokaartje voor doorgetrokken Noord/Zuidlijn
30 jan om 09:04 uurStaatssecretaris van Openbaar Vervoer en Milieu, Chris Jansen, bezocht op woensdag 29 januari de Vervoerregio…
Kennismaken met Railforum-directeur Jeroen Haver
23 dec 2024Per 1 oktober 2024 nam Jeroen Haver de rol van directeur Railforum over van Corina…
Ov-panel: "Het huidige concessiesysteem doet meer kwaad dan goed"
10 dec 2024In elk nummer van OV-Magazine leggen we het ov-panel een prikkelende stelling voor. Deze keer vragen we naar…
Ik blijf het diepbetreuren dat destijds het plan Rail 21 niet goed is doorgezet zoals de diverse spoorvedubbelingen zoals de Maaslijn,Woerden-Leiden en Utrecht- Arnhem,Deventer-Olst,de RijnGouwelijn
Ingediend door Kees Boer op zo, 04/03/2018 - 23:09
Reactie toevoegen