Syntus maakt bezwaar tegen gunning concessie Zeeland
Syntus heeft bezwaar gemaakt tegen de gunning van de concessie Zeeland aan Connexxion. Wat de inhoud is van dat bezwaar wil Syntus niet toelichten. De provincie Zeeland heeft twee maanden om op het bezwaarschrift te reageren. De nieuwe concessie gaat al op 14 december in. Wat de gevolgen zijn voor de voorbereiding zegt Connexxion nog niet te kunnen overzien.
Zeeland had de vier ov-concessies in de provincie aanbesteed als één concessie, en gunde het tienjarige contract op 22 april aan Connexxion. Het vervoerbedrijf verzorgt al de concessies Noord- en Midden-Zeeland. Ook Zeeuws-Vlaanderen, nu nog in handen van Veolia, gaat naar Connexxion. De veerdienst Vlissingen-Breskens is uit de concessie gehaald. Naast Syntus en Connexxion schreef ook Arriva in op de aanbesteding.
Door een opgelegde bezuiniging van 20 procent door de provincie Zeeland had Connexxion minder dienstregelingsuren geboden. De provincie vult het ov-net aan met een flexnet van kleine oproep-/belbussen van halte naar halte. Het vervoernet zou tijdens de concessie verder worden ontwikkeld in een ontwikkelteam van vervoerder, provincie en gemeenten.
Connexxion wil in totaal 130 voertuigen inzetten, waarvan 43 gasbussen en 60 dieselbussen die voldoen aan de euro-6-norm. De ov-bussen gaan onder een Zeeuwse huisstijl rijden. Op verzoek van de provincie Zeeland bood Connexxion op maat gemaakte reisproducten aan, zoals reizen op rekening en reistegoedbundels, die te koop zijn in de webshop.
In de bussen komen digitale kaartautomaten en een ophaalautomaat voor alle chipkaartproducten. Alle bussen worden uitgerust met gratis wifi. Uniek is de regionale klantenservice die Connexxion wil opzetten, waarin zowel het ov als het Wmo-vervoer zijn gebundeld.
De bezwaarcommissie van de provincie Zeeland buigt zich nu over het bezwaar van Syntus en heeft daarvoor maximaal twee maanden. Daardoor kunnen bepaalde onderdelen van de voorbereiding nog niet van start. Volgens de provincie moeten verschillende onderdelen van de busconcessie nog worden vormgegeven, zoals het vaststellen van de dienstregeling, invoeren van nieuwe abonnementen en tarieven, het aanschaffen van nieuwe voertuigen en de communicatie naar de reizigers.

© Zeelandnet.nl
Meest gelezen vandaag
Meer artikelen met dit thema
Rechter vernietigt ACM-prioriteringskader: nieuwe kansen voor ov-sector
11 mrt om 15:15 uurDe Autoriteit Consument & Markt (ACM) moet een nieuw prioriteringskader opstellen…
Stationsontwikkeling
25 feb om 16:35 uurLeiden is een stad waar wonen, studeren en…
Datagedreven werken: de sleutel voor publieke mobiliteit?
21 feb om 08:59 uurBinnen de wereld van mobiliteit zijn diverse transities gaande. Naast een transitie van openbaar vervoer naar …
Appels, peren, ov en publieke mobiliteit
20 feb om 16:13 uurAfgelopen najaar berichtten verschillende media dat het openbaar vervoer er op achteruit is gegaan. Koppen als…
Staatssecretaris ontvangt eerste metrokaartje voor doorgetrokken Noord/Zuidlijn
30 jan om 09:04 uurStaatssecretaris van Openbaar Vervoer en Milieu, Chris Jansen, bezocht op woensdag 29 januari de Vervoerregio…
Ov-panel: "Het huidige concessiesysteem doet meer kwaad dan goed"
10 dec 2024In elk nummer van OV-Magazine leggen we het ov-panel een prikkelende stelling voor. Deze keer vragen we naar…
Goede bereikbaarheid voor ouderen: dichtbij of nog ver weg?
10 dec 2024Op dit moment is 20% van de Nederlandse bevolking 65 jaar of ouder en in 2040 zelfs een kwart. Desondanks ziet…
Samenwerken aan een aantrekkelijke en bereikbare regio
15 nov 2024Utrecht staat voor een enorme opgave. Het is nu al druk in en om de stad,…
Syntus heeft gelijk. De top van Connexxion en Gedeputeerde Van Heukelom is allemaal:
"Ouwe jongens krentenbrood."
Ik denk dat een frisse start met een nieuwe speler (Syntus) iedereen die een beetje in slaap is gesukkeld weer rechtop zal doen zitten.
Zeker op het provinciehuis.
Ingediend door Rinus op ma, 04/08/2014 - 23:58
Reactie toevoegen