'Treinen kunnen wel degelijk op korte termijn 160 km per uur'
In tegenstelling tot wat de spoorsector beweert, kunnen treinen wel degelijk op korte termijn veilig 160 kilometer per uur gaan rijden op daarvoor geschikte spoorlijnen, zoals Amsterdam–Utrecht en Lelystad–Zwolle. Dat schrijft zelfstandig spooradviseur Arco Sierts van het bureau PTADC in een brief aan de spoorwoordvoerders van de Tweede Kamer.
Aanleiding vormt het interview met Sierts begin dit jaar in OV-Magazine. Daarin zegt hij: “Op de Hanzelijn gaat NS maar 140 rijden. Terwijl de oplossing zo simpel is: verhoog de atb (automatische treinbeïnvloeding) van 140 naar 160. Op het atb-paneel in de cabine zit een attentieknop die de machinist vroeger gebruikte als de trein van een niet-atb-gebied naar een atb-gebied reed. Tegenwoordig ligt overal atb en wordt die knop dus niet meer gebruikt. Zet in Lelystad een bord langs de baan met de U van uitzondering erop. De machinist drukt de attentieknop daar drie keer in en kan dan 160 rijden. Bij Zwolle schakelt de atb weer automatisch terug naar 130 of lager. Werkt feilloos en kost bijna niks: alleen een bord neerzetten en wat software wijzigen. Deze oplossing kun je binnen zes maanden invoeren.”
In haar brief van 4 juli aan de Tweede Kamer schrijft staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur en Milieu na consultatie van ProRail, NS en de Inspectie: “Ik concludeer dat er zwaarwegende argumenten zijn om gebruik van de attentieknop niet toe te staan.”
Sierts: “De informatie in die brief over de attentieknop is grotendeels onjuist en onvolledig. Automatisch terugschakelen van 160 naar 140 kilometer per uur kan inderdaad niet in mijn oplossing. Maar dat is helemaal geen probleem: bij Zwolle moeten treinen terug naar 130 en dat kan wél automatisch.” Het verbaast hem dat geen enkele partij bij hem om nadere informatie heeft gevraagd.
Verder meldt hij dat er nóg een manier bestaat om snel 160 kilometer per uur in te voeren: Euro-ATBM+ (ook wel Euro-ATB of Ertms-componenten). Dat gebruikt bakens in de baan die al in Ertms-baanvakken als Amsterdam–Utrecht en Lelystad–Zwolle liggen en de komende jaren ook in andere baanvakken moeten komen. “Deze optie is volledig in lijn met EU-regels, sorteert optimaal voor op de invoering van Ertms en is positief beoordeeld in een second opinion van de Technische Universiteit Delft.”
ProRail is bereid het gesprek over snellere invoering van 160 kilometer per uur te heropenen als NS dat ook wil. Sierts is door NS uitgenodigd om de kwestie te bespreken. En Railforum stelt voor de werkgroep ‘160 in 6 maanden’ in het leven te roepen.
Meer artikelen met dit thema
GVB, HTM, RET, Connexxion en EBS protesteren tegen bezuinigingen op ov
31 mrt om 13:12 uurGVB, HTM, RET, Connexxion en EBS voeren op woensdag 2 april actie tegen de bezuiniging van 110 miljoen euro op…
Gratis openbaar vervoer voor kinderen in Den Haag
10 mrt om 16:31 uurVanaf maandag 10 maart kunnen kinderen van 4 tot en met 11 jaar in Den Haag gratis reizen met de bussen en…
NS presenteert nieuwe dubbeldekker
5 mrt om 14:46 uurNS presenteert de nieuwe dubbeldekker die besteld is bij leverancier CAF met een model op ware grootte. Dat een…
Daimler Buses viert 30-jarig jubileum: een succesverhaal in de busindustrie
27 feb om 14:35 uurDaimler Buses viert dit jaar haar 30-jarig bestaan. Op 23 februari 1995 werd EvoBus GmbH…
Eurostar stopt met 'zomertrein' naar Marseille
25 feb om 15:54 uurEurostar stopt met de trein tussen Amsterdam, Brussel en Zuid-Frankrijk, de Eurostar Sun, voorheen 'Zon-Thalys…
Eerste Brabantse bushalte rookvrij
31 jan om 09:23 uurDe bushalte bij het Amphia Ziekenhuis in Breda is sinds donderdag 30 januari 2025 rookvrij. Gedeputeerde Stijn…
VRA en MRDH luiden noodklok over geplande bezuiniging op ov
23 jan om 12:44 uurDe MRDH en de VRA luiden de noodklok over de door het kabinet voorgenomen bezuiniging van 110 miljoen op het ov…
Geen alcoholovertredingen vastgesteld bij railmedewerkers in 2024
21 jan om 09:46 uurIn 2024 hielden railinspecteurs van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) samen met de Politie…
Reactie toevoegen