'Treinen kunnen wel degelijk op korte termijn 160 km per uur'
In tegenstelling tot wat de spoorsector beweert, kunnen treinen wel degelijk op korte termijn veilig 160 kilometer per uur gaan rijden op daarvoor geschikte spoorlijnen, zoals Amsterdam–Utrecht en Lelystad–Zwolle. Dat schrijft zelfstandig spooradviseur Arco Sierts van het bureau PTADC in een brief aan de spoorwoordvoerders van de Tweede Kamer.
Aanleiding vormt het interview met Sierts begin dit jaar in OV-Magazine. Daarin zegt hij: “Op de Hanzelijn gaat NS maar 140 rijden. Terwijl de oplossing zo simpel is: verhoog de atb (automatische treinbeïnvloeding) van 140 naar 160. Op het atb-paneel in de cabine zit een attentieknop die de machinist vroeger gebruikte als de trein van een niet-atb-gebied naar een atb-gebied reed. Tegenwoordig ligt overal atb en wordt die knop dus niet meer gebruikt. Zet in Lelystad een bord langs de baan met de U van uitzondering erop. De machinist drukt de attentieknop daar drie keer in en kan dan 160 rijden. Bij Zwolle schakelt de atb weer automatisch terug naar 130 of lager. Werkt feilloos en kost bijna niks: alleen een bord neerzetten en wat software wijzigen. Deze oplossing kun je binnen zes maanden invoeren.”
In haar brief van 4 juli aan de Tweede Kamer schrijft staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur en Milieu na consultatie van ProRail, NS en de Inspectie: “Ik concludeer dat er zwaarwegende argumenten zijn om gebruik van de attentieknop niet toe te staan.”
Sierts: “De informatie in die brief over de attentieknop is grotendeels onjuist en onvolledig. Automatisch terugschakelen van 160 naar 140 kilometer per uur kan inderdaad niet in mijn oplossing. Maar dat is helemaal geen probleem: bij Zwolle moeten treinen terug naar 130 en dat kan wél automatisch.” Het verbaast hem dat geen enkele partij bij hem om nadere informatie heeft gevraagd.
Verder meldt hij dat er nóg een manier bestaat om snel 160 kilometer per uur in te voeren: Euro-ATBM+ (ook wel Euro-ATB of Ertms-componenten). Dat gebruikt bakens in de baan die al in Ertms-baanvakken als Amsterdam–Utrecht en Lelystad–Zwolle liggen en de komende jaren ook in andere baanvakken moeten komen. “Deze optie is volledig in lijn met EU-regels, sorteert optimaal voor op de invoering van Ertms en is positief beoordeeld in een second opinion van de Technische Universiteit Delft.”
ProRail is bereid het gesprek over snellere invoering van 160 kilometer per uur te heropenen als NS dat ook wil. Sierts is door NS uitgenodigd om de kwestie te bespreken. En Railforum stelt voor de werkgroep ‘160 in 6 maanden’ in het leven te roepen.
Meer artikelen met dit thema
70.000e Citaro is voor de HTM
19 nov om 08:54 uurOp 18 november ontving de HTM tijdens de Daimler Buses eMobility Days 2.0 in Berlijn een…
OV-NL blij met motie Veltman voor versnelde ID-check in het OV
13 nov om 13:29 uurOV-NL reageert verheugd op de aangenomen motie van VVD-Kamerlid Hester Veltman, waarin het kabinet wordt…
Samenwerking HTM en Daimler leidt tot zero emissie busvervoer in Haagse regio
7 nov om 08:30 uurDaimler levert voor de HTM 102 volledig elektrische bussen. Dat is al een flinke…
Ook boete voor Qbuzz
29 okt om 14:03 uurHet OV-bureau Groningen Drenthe heeft Qbuz een boete opgelegd van 131.500 euro, vanwege een te hoge rituitval.…
Ebusco en Qbuzz naar de rechter over weigeren afname van 45 bussen
21 okt om 13:24 uurHet Brabantse Ebusco zit al langer in de problemen, vanwege leveringsproblemen, gedoe met toeleveranciers en…
Noordelijke provincies leggen geld op tafel voor Lelylijn en Nedersaksenlijn
8 okt om 11:35 uurDe provincies Drenthe, Groningen, Friesland, Overijssel en Flevoland zijn bereid geld in de Lelylijn en de…
Onderzoek PBL: Fors langere reistijden voor OV-gebruikers, vooral buiten de stad
26 sep om 11:35 uurDe afhankelijkheid van het openbaar vervoer zorgt ervoor dat mensen in landelijke gebieden of aan de randen van…
Provincie verlengt busconcessie Hermes in Zuidoost-Brabant tot zomer 2029
18 sep om 11:24 uurHermes blijft tot de zomer van 2029 verantwoordelijk voor het busvervoer in Zuidoost-Brabant. Daarover zijn de…
Reactie toevoegen