Tijdens Prinsjesdag werd bekend gemaakt dat tot 1 juli 2021 een beschikbaarheidsvergoeding van 740 miljoen komt. "Dat is mooi, maar het is ook onvoldoende om alle kosten te dekken", vertelt Pedro Peters, voorzitter van OV-NL.
Versobering ov-kosten in 2021 aanstaande
Tijdens Prinsjesdag maakte het kabinet bekend het ov als vitale sector te blijven zien. Aan de andere kant blijft het advies om thuis te werken en blijft (hoger) onderwijs deels digitaal gegeven worden. Hierdoor blijft het reizigersaantal lager en dus ook de inkomsten van de vervoerders, ten opzichte van de situatie voor corona.
Daarom stelt het kabinet een vergoeding van 740 miljoen euro beschikbaar tot 1 juli 2021. “Dat is eigenlijk vergelijkbaar met dit jaar”, reageert Peters. Over 2020 krijgen de vervoerders 1,5 miljard euro terug, wat een kostendekkingsgraad van 93 tot 95 procent betekent. “Dat is onvoldoende, want in 2020 lijden de vervoerders verlies. En ook de aandeelhouders zeggen: we gaan niet nog zo’n jaar draaien. Dus vervoerders gaan in 2021 geen rode cijfers meer schrijven.”
Transitieplan
Daarom hebben de stad- en streekvervoerders en NS met het ministerie van IenW en de decentrale overheden, verenigd in het NOVB, afgesproken om een transitieplan te schrijven. In dat plan wordt volgens de voorzitter van OV-NL een werkwijze afgesproken, om 10 tot 15 procent kostenreductie te bereiken.
“Natuurlijk kan in de vaste kosten moeilijk gesneden worden, dus als de kosten met 5 tot 7 procent gereduceerd moeten worden, moet voor 10 tot 15 procent aan maatregelen genomen worden”, vertelt hij. Dat kunnen de vervoerders niet eigenhandig doen. “De ov-bedrijven moeten dat samen doen met het Rijk en de decentrale overheden. De overheden zijn verantwoordelijk voor het gewenste voorzieningenniveau.”
Maatregelen
De plannen voor het transitieplan moeten in oktober klaar zijn. “We moeten kijken naar een pakket aan maatregelen”, zegt Peters. “Dat kan per concessie verschillen. Soms kan je dienstregelingen aanpakken, door slimmer en efficiënter te rijden. Andere keren kan je ander materiaal inzetten. Maar ook efficiencymaatregelen binnen bedrijven en verhoging van reizigerstarieven zijn niet uitgesloten. We moeten onze ogen niet sluiten voor de realiteit.”
Meer artikelen met dit thema
Ov-panel: "Het huidige concessiesysteem doet meer kwaad dan goed"
10 dec om 14:32 uurIn elk nummer van OV-Magazine leggen we het ov-panel een prikkelende stelling voor. Deze keer vragen we naar…
Goede bereikbaarheid voor ouderen: dichtbij of nog ver weg?
10 dec om 12:11 uurOp dit moment is 20% van de Nederlandse bevolking 65 jaar of ouder en in 2040 zelfs een kwart. Desondanks ziet…
Samenwerken aan een aantrekkelijke en bereikbare regio
15 nov om 11:16 uurUtrecht staat voor een enorme opgave. Het is nu al druk in en om de stad,…
OV-NL blij met motie Veltman voor versnelde ID-check in het OV
13 nov om 13:29 uurOV-NL reageert verheugd op de aangenomen motie van VVD-Kamerlid Hester Veltman, waarin het kabinet wordt…
Samenwerking HTM en Daimler leidt tot zero emissie busvervoer in Haagse regio
7 nov om 08:30 uurDaimler levert voor de HTM 102 volledig elektrische bussen. Dat is al een flinke…
Stations als visitekaartje voor het ov
1 nov om 14:55 uurStel je voor: je staat op een kleurloos, betonnen perron, de wind waait guur om je heen, en de trein laat op…
Denken buiten het paradigma: een nieuwe visie voor de rol en structuur van het ov
22 okt om 14:34 uurIn de achttiende notitie van het Laboratorium Verantwoorde Mobiliteit presenteren…
Nieuwe voorzitter OVNL
25 sep om 14:01 uurHet bestuur van branchevereniging OV-NL heeft Hatte van der Woude benoemd tot voorzitter. Zij is in die functie…
Reactie toevoegen