De drie met opheffing bedreigde stadsregio’s in de Randstad hebben een deal gesloten met minister Schulz om 900 miljoen euro per jaar aan Brede Doeluitkering in handen te houden.
‘VVD’ers sloten deal over metropoolregio’s’
Dat zegt voormalig voorzitter Jaap Modder van de Stadsregio Arnhem Nijmegen in de nieuwe brochure Van opdoeken naar oppakken (pdf) van SkVV (samenwerkende stadsregio’s in het kader van verkeer en vervoer). “Als lulletje uit het oosten zat ik met de portefeuillehouders Peter Smit, Jeannette Baljeu en Eric Wiebes van Haaglanden, Rotterdam en Amsterdam met Melanie Schultz aan tafel, vier VVD’ers onder elkaar. Peter Smit kon het mooi zeggen tegen de minister: ‘Als jij denkt het geld voor verkeer en vervoer via de provincies te gaan verdelen, dan is het oorlog.’ Dan weet je al hoe het afloopt: de minister geeft hen gelijk en de Zuid- en Noordvleugel krijgen elk hun metropoolregio. De rest van de stadsregio’s gaat tóch niet vechten.”
Eén regeltje
Volgens Modder hebben de oostelijk gelegen stadsregio’s het aan zichzelf te danken dat ze op 1 januari 2015 hun boedel mogen inleveren bij de provincies. “Eén regeltje in het regeerakkoord en Twente, Arnhem Nijmegen en de regio Utrecht renden naar de provincies met de vraag of die hun openbaar vervoer wilden overnemen. Dan ontbreekt het aan zelfbewustzijn en geloof je niet in jezelf.”
“Ze lopen nu het risico dat hun middelen uit de Brede Doeluitkering (voor verkeer en vervoer) worden uitgesmeerd over een veel groter gebied”, zei Modder eind vorige week op het SkVV-congres Van opdoeken naar oppakken. “Dat is logisch vanuit de provinciale legitimatie, maar dramatisch voor de economische ontwikkeling van de steden en hun omgeving.”
Niets beters
“De stadsregio’s hebben het openbaar vervoer aardig gedaan, maar hadden meer kunnen en moeten doen: milieu, economie en landschap”, vindt Modder, nu eigenaar van bureau Brainville en geassocieerd met Buck Consultants International. “Het opheffen van de Wgr-plus lijkt me daarom geen verkeerd idee, als er maar iets beters voor in de plaats komt. Maar dat gebeurt niet.”
Volgende week hakt de Eerste Kamer de knoop door over de opheffing van de zeven stadsregio’s in heel Nederland per 1 januari 2015 en de vorming van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag en Metropoolregio Amsterdam in de Randstad.
Lees ook: Stadsregio's zijn opheffing nabij

Meest gelezen vandaag
Meer artikelen met dit thema
Rechter vernietigt ACM-prioriteringskader: nieuwe kansen voor ov-sector
11 mrt om 15:15 uurDe Autoriteit Consument & Markt (ACM) moet een nieuw prioriteringskader opstellen…
Stationsontwikkeling
25 feb om 16:35 uurLeiden is een stad waar wonen, studeren en…
Datagedreven werken: de sleutel voor publieke mobiliteit?
21 feb om 08:59 uurBinnen de wereld van mobiliteit zijn diverse transities gaande. Naast een transitie van openbaar vervoer naar …
Appels, peren, ov en publieke mobiliteit
20 feb om 16:13 uurAfgelopen najaar berichtten verschillende media dat het openbaar vervoer er op achteruit is gegaan. Koppen als…
Staatssecretaris ontvangt eerste metrokaartje voor doorgetrokken Noord/Zuidlijn
30 jan om 09:04 uurStaatssecretaris van Openbaar Vervoer en Milieu, Chris Jansen, bezocht op woensdag 29 januari de Vervoerregio…
Ov-panel: "Het huidige concessiesysteem doet meer kwaad dan goed"
10 dec 2024In elk nummer van OV-Magazine leggen we het ov-panel een prikkelende stelling voor. Deze keer vragen we naar…
Goede bereikbaarheid voor ouderen: dichtbij of nog ver weg?
10 dec 2024Op dit moment is 20% van de Nederlandse bevolking 65 jaar of ouder en in 2040 zelfs een kwart. Desondanks ziet…
Samenwerken aan een aantrekkelijke en bereikbare regio
15 nov 2024Utrecht staat voor een enorme opgave. Het is nu al druk in en om de stad,…
Reactie toevoegen