Harlingen is vanmiddag uitgeroepen tot de gemeente met de meest duurzame mobiliteit. Dat gebeurde tijdens het symposium Duurzaamheid in mobiliteitsbeleid van CROW-KpVV.
Harlingen meest duurzame gemeente
Wethouder Harry Boon van de gemeente Harlingen nam de wisseltrofee in ontvangst van Wim van Tilburg, directeur Kennisplatform Verkeer en Vervoer. CROW-KpVV heeft de prijs nu voor de tweede keer uitgereikt. Vorig jaar won de gemeente Groningen.
Harlingen dankt de prijs aan goede scores op (doelen) voor klimaat, luchtkwaliteit, geluidsbelasting en bereikbaarheid. De inwoners van gemeente Harlingen maken weinig gebruik van de auto en er rijden relatief schone bussen. De inwoners hebben weinig last van vuile lucht en verkeerslawaai. Bovendien is de gemeente goed bereikbaar.
De duurzaamheidsscore is bepaald op grond van duurzame doelen (lucht, klimaat, bereikbaarheid) en duurzame maatregelen (zoals het aantal deelauto’s, laadpalen en schone bussen). Harlingen scoorde vooral goed op de doelen. Dat lijkt raar, omdat het toch vooral de maatregelen zijn waar burgers van profiteren. Dat is inderdaad een punt, zegt Jurgen de Haan van CROW-KpVV. “Maar wij hebben ervoor gekozen om doelen en maatregelen even zwaar mee te wegen.”
Overigens kreeg de gemeente Utrecht als winnaar van de categorie duurzame maatregelen ook een prijs.
CROW-KpVV ondersteunt gemeenten bij het bevorderen van duurzame mobiliteit en heeft hiervoor de Duurzaamheidsscore ontwikkeld. Met deze tool kan een gemeente zich objectief benchmarken op 22 indicatoren. De Duurzaamheidsscore helpt gemeenten om nieuwe duurzame beleidsmaatregelen te vinden.
Meer artikelen met dit thema
Ov-panel: "Het huidige concessiesysteem doet meer kwaad dan goed"
10 dec om 14:32 uurIn elk nummer van OV-Magazine leggen we het ov-panel een prikkelende stelling voor. Deze keer vragen we naar…
Goede bereikbaarheid voor ouderen: dichtbij of nog ver weg?
10 dec om 12:11 uurOp dit moment is 20% van de Nederlandse bevolking 65 jaar of ouder en in 2040 zelfs een kwart. Desondanks ziet…
Samenwerken aan een aantrekkelijke en bereikbare regio
15 nov om 11:16 uurUtrecht staat voor een enorme opgave. Het is nu al druk in en om de stad,…
OV-NL blij met motie Veltman voor versnelde ID-check in het OV
13 nov om 13:29 uurOV-NL reageert verheugd op de aangenomen motie van VVD-Kamerlid Hester Veltman, waarin het kabinet wordt…
Samenwerking HTM en Daimler leidt tot zero emissie busvervoer in Haagse regio
7 nov om 08:30 uurDaimler levert voor de HTM 102 volledig elektrische bussen. Dat is al een flinke…
Stations als visitekaartje voor het ov
1 nov om 14:55 uurStel je voor: je staat op een kleurloos, betonnen perron, de wind waait guur om je heen, en de trein laat op…
Denken buiten het paradigma: een nieuwe visie voor de rol en structuur van het ov
22 okt om 14:34 uurIn de achttiende notitie van het Laboratorium Verantwoorde Mobiliteit presenteren…
Provincie verlengt busconcessie Hermes in Zuidoost-Brabant tot zomer 2029
18 sep om 11:24 uurHermes blijft tot de zomer van 2029 verantwoordelijk voor het busvervoer in Zuidoost-Brabant. Daarover zijn de…
Ik heb schoonouders in Harlingen wonen die gespeend zijn van regulier OV. Het is ronduit gebrekkig. Ze wonen echt niet in een afgelegen buitenwijk of op het plâttelân! In veel gemeentenaakt het OV wel een slinger door de stad/het dorp. In Harlingen niet.
Ingediend door tokke op do, 08/10/2015 - 22:59
Wel een onzin verhaal, deze scores. De score wordt voor een belangrijk deel bepaald door de doelstellingen, dat lijkt me minder relevant, het gaat toch vooral om wat je doet.
Gelukkig is dat ook een van de onderdelen. "mobiliteitssysteem"
Ov cijfers missen, zouden te onbetrouwbaar zijn, dat kan toch gewoon opgehoest tegenwoordig? Goederenvervoer /logistiek (lean and green mis ik helemaal.
Ik zou eerder kijken naar de prestaties van je mobiliteitssysteem om de score te bepalen. In beeld brengen wat de CO2 uitstoot van het verkeer is (misschien nog "relatief?"gerelateerd aan verlaatsingen), verder de uitstoot fijnstof, roet /elementair koolstof, geluidbelasting en verkeersveiligheidscore. En dan nog een score voor je inspanningen: bv vulpunten , fietsstallingen, etc.
Biedt verder wel een hoop inzicht. Kortom leuk, maar wel wat verbeterslagen nog aub. Scores hebben weinig relatie met feitelijk situatie.
Ingediend door Lex boersma op vr, 09/10/2015 - 20:33
Reactie toevoegen