Ov-sector positief gestemd richting 2040
Natuurlijk, de coronacrisis heeft het openbaar vervoer in een dal geworpen, maar de doelen voor 2040 staan nog als een paal boven water. Over hoe het openbaar vervoer weer kan herstellen gaat dit digitale event, dat wordt georganiseerd door Vervoerregio Amsterdam en OV-Magazine. Onder leiding van presentator en ‘hobbymatig treinofiel’ Rogier Elshout gaan diverse experts en het publiek hierover met elkaar in gesprek.
Transitieplannen
Nadat Bart de Buschauffeur aftrapt met zijn ‘ode aan het ov’, schuiven Jan van Selm (directeur DOVA) en Egbert de Vries (voorzitter Vervoerregio Amsterdam) digitaal aan bij Guus Puylaert (hoofdredacteur OV-Magazine). “De betekenis van vitaal ov is veranderd”, zegt Van Selm. “We waren springlevend, groeiden heel hard. En ineens werd het van levensbelang dat we bleven rijden in coronatijden. Nu is de vraag hoe we weer teruggaan naar de oorspronkelijke betekenis van vitaal.”
Daarvoor werken de vervoerregio’s en provincies aan transitieplannen. Voor herstel van het ov zijn vele aspecten van belang, vertelt Egbert de Vries, zoals het inzetten op spreidingsafspraken en het blijven investeren in zero emissie busvervoer. Wanneer het plan precies af is? De Vervoerregio Amsterdam heeft ze voor de streekconcessies deels afgerond, vertelt De Vries. “Als we weten wat de financiële bijdrage van het Rijk in 2022 is, en wat de nationale kaders zijn, kunnen we pas verder.”
Het is dus vooral wachten op het Rijk en er zijn nogal wat onzekerheden. Van Selm: “De hoofdvraag is: hoe kan het ov in 2022 het beste aansluiten op de reizigers die terugkomen, met de scholen die weer opengaan en werk dat deels weer op kantoor gebeurt? Hoe gaan we de dienstregelingen daarop aansluiten? Al die elementen komen terug in de transitieplannen van alle regio’s. We werken met alle regio’s in Nederland samen, om de plannen goed op elkaar af te stemmen”, aldus Van Selm.
De Vries en Van Selm hebben veel vertrouwen in herstel van het openbaar vervoer. “Personeel en reizigers hebben veel zin om het ov weer te ontdekken”, zegt De Vries. Van Selm geeft nog mee dat we vooral automobilisten moeten aansporen voor het ov te kiezen.
Kamerleden schouder aan schouder
Daarna geeft Elshout het stokje door aan Marja Ruigrok (dagelijks bestuur Vervoerregio Amsterdam), die in gesprek gaat met de nieuwe ov-woordvoerders Faissal Boulakjar (D66) en Fahid Minhas (VVD) uit de Tweede Kamer. Beiden leggen de nadruk op de relatie tussen mobiliteit en wonen om toekomstige opgaven te tackelen. “Voor een plan met wonen moeten we eerst het ov goed regelen”, zegt Boulakjar. En, zegt Minhas: “Als corona voorbij is, wordt ov misschien veel belangrijker dan de auto. Maar niet overal. We moeten investeren in ov én automobiliteit.”
Om woningbouw en mobiliteit met elkaar te is een integrale of holistische benadering van belang. Dat vraagt om politieke bewustwording, zegt Boulakjar, maar ook om investeringen. “Als we kijken naar de economische slagkracht van Nederland, mogen er veel meer investeringen naar mobiliteit.” Een nieuw op te richten mobiliteitsfonds helpt daar enorm in, vult Minhas aan: “We moeten achterstallig onderhoud inhalen en alle landsdelen goed verbinden. Het Groeifonds is een belangrijke eerste stap om meer lightrail te realiseren.” Presentator Elshout ziet dat er eigenlijk geen politieke strijd gaande is, maar dat het meer een technocratisch vraagstuk is.
Innovatieve pitches
Gerard Slegers (dagelijks bestuur Vervoerregio Amsterdam) gaat in gesprek met drie jonge ov-professionals. Dit is het moment om spitsmijden aan te pakken, maar hoe precies? Anita Markx (GVB), Shirley te Roller (Vervoerregio Amsterdam) en Feroz Ramgoelam (gemeente Amsterdam) pitchen in één minuut hun idee over hoe zij dit voor zich zien, waarna het publiek ze mag beoordelen.
Waar Ramgoelam vooral wat ziet in een OV-coin waarmee reizigers buiten de spits worden beloond en daar prijzen mee kunnen verdienen, voelt Te Roller meer voor het inrichten van de trein als flexibele werkplek. “Zo kun je het ov promoten als de mooiste werkplek van Nederland. Drie uur werken in de trein, even lunchen in Maastricht en dan weer terug. Dat lijkt me de mooiste werkdag die er is.”
Markx stelt voor om een flexibel uur in te stellen voor studenten en werknemers, aan het begin en einde van de dag, om daarmee de spitsen te ontlasten. Het publiek beoordeelt haar idee als meest kansrijk, en zij gaat met de eerste prijs naar huis. Wat die eerste prijs is? Elshout belooft, met een knipoog, dat er een waterstofbus haar kant op komt.
Brussel: een echte ov-stad
De presentator speelt de bal door aan Pascal Smet, staatssecretaris van Brussel. Waar de luisteraars de Belgische hoofdstad vooral zien als een autostad en ‘een enorme chaos’, overtuigt Smet hen in een vlammend betoog van het tegendeel. Brussel onderging een transformatie van autostad naar een stad voor mensen. Het ov vormt daarin het kloppend hart., zegt Smet Dat kostte wel wat: 5,5 miljard euro. Hoe kreeg hij dat voor elkaar? “Als je dingen wilt realiseren, moet je mensen eerst laten dromen. Onze gesprekken gaan daarbij over doelstellingen en niet over middelen.”
Lees ook: Hoe Brussel ruimte maakte voor meer ov
Hij geeft ook nog een boodschap mee: durf ook impopulaire maatregelen te nemen. “Politici zijn gekozen om beslissingen te nemen, niet om als schaap achter de mensen te lopen. Soms moet je mensen gelukkig durven maken tegen hun eigen wil. Je hoort meestal alleen de mensen die tegen veranderingen zijn, maar op termijn neemt dat af.” Zo zijn er heel veel parkeerplekken verdwenen en vervangen door terrassen, waar tegenwoordig iedereen achter staat.
Smet inspireert het publiek snel het Brusselse ov eens te proberen. Vele luisteraars zijn verbaasd over de slagkracht in het Belgische. Zelf is Smet juist jaloers op hoe het Nederlandse ov is georganiseerd. “Maar zorg ervoor dat je als stad wel je eigen beslissingen kan nemen. Centraliseer niet teveel en decentraliseer op het juiste niveau.”
Holistische benadering
Hierna gaat Ruigrok in gesprek met Tweede Kamerleden Chris Stoffer (SGP) en Kauthar Bouchallikht (Groenlinks). Voor Bouchallikht is ov niet alleen een manier om te vervoeren, maar ook om te verbinden. En ook Stoffer is ‘wel een beetje bekeerd’ tot ov-liefhebber. “Vervoer over weg en over spoor moeten samen één vervoersysteem zijn.”
De Groenlinks-politica ziet dat ook wel, ‘maar we kunnen elke euro maar één keer uitgeven’. “Als je moet kiezen voor snelweg of spoor, kies ik voor het ov.” Volgens Stoffer is dat een goede keuze voor stedelijk gebied, maar wordt ov in het landelijk gebied uitgekleed. Daar doet de auto goed dienst, maar dan wel door te betalen per kilometer.
Daarom moeten we de woningbouw er ook bij betrekken, stelt Bouchallikht. “Wel moeten we erop letten dat we met de aanpak van de ene crisis, niet de andere crisis versterken.” Met een ‘holistische visie’ kunnen we het land zó moeten inrichten, dat men van jongs af aan opgroeit met fiets- en ov-liefde. Stoffer vindt dat politici soms impopulaire maatregelen moeten durven nemen, zoals Smet al benoemde. “Soms moet je dingen doen waar de achterban niet meteen blij mee is, maar die uiteindelijk wel goed zijn voor de samenleving.”
Hoopvol naar de toekomst
Net als bij de eerdere twee politici, zitten deze politici schouder aan schouder en zijn ze het erover eens dat er meer geïnvesteerd moet worden in ov. Elshout is hoopvol gestemd over de politieke eensgezindheid onder alle vier de politici. Maar, hij is ook meteen kritisch: “Die eensgezindheid is mooi, maar er moet wel met miljarden gesmeten worden de komende jaren.”
Hoe die investeringen eruit gaan zien, in een holistisch geheel, is aan het einde van de middag nog niet duidelijk. Maar dát de investeringen er moeten komen wel. “Steeds meer mensen roepen de laatste tijd om meer geld. Dan moet de bal toch wel een keer gaan rollen”, zegt Puylaert. Presentator Elshout, ten slotte: “Met alleen maar mooie woorden komen we er niet, dus we moeten nu vooral niet op onze lauweren gaan rusten.” Beiden zijn daarom benieuwd welke ‘stappen richting 2040’ er in 2022 zijn gezet.
U kunt de uitzending hier terugkijken.
Meer artikelen met dit thema
Ov-panel: "Het huidige concessiesysteem doet meer kwaad dan goed"
10 dec om 14:32 uurIn elk nummer van OV-Magazine leggen we het ov-panel een prikkelende stelling voor. Deze keer vragen we naar…
Goede bereikbaarheid voor ouderen: dichtbij of nog ver weg?
10 dec om 12:11 uurOp dit moment is 20% van de Nederlandse bevolking 65 jaar of ouder en in 2040 zelfs een kwart. Desondanks ziet…
Samenwerken aan een aantrekkelijke en bereikbare regio
15 nov om 11:16 uurUtrecht staat voor een enorme opgave. Het is nu al druk in en om de stad,…
OV-NL blij met motie Veltman voor versnelde ID-check in het OV
13 nov om 13:29 uurOV-NL reageert verheugd op de aangenomen motie van VVD-Kamerlid Hester Veltman, waarin het kabinet wordt…
Samenwerking HTM en Daimler leidt tot zero emissie busvervoer in Haagse regio
7 nov om 08:30 uurDaimler levert voor de HTM 102 volledig elektrische bussen. Dat is al een flinke…
Stations als visitekaartje voor het ov
1 nov om 14:55 uurStel je voor: je staat op een kleurloos, betonnen perron, de wind waait guur om je heen, en de trein laat op…
Denken buiten het paradigma: een nieuwe visie voor de rol en structuur van het ov
22 okt om 14:34 uurIn de achttiende notitie van het Laboratorium Verantwoorde Mobiliteit presenteren…
Nieuwe voorzitter OVNL
25 sep om 14:01 uurHet bestuur van branchevereniging OV-NL heeft Hatte van der Woude benoemd tot voorzitter. Zij is in die functie…
mijn vraag als senioor van 78 jaar,in wat voor land gaan de toekomstige inwoners leven,en ook hoe ziet het openbaar-vervoer in 2040 eruit.Of hebben we te maken met weer de bekende tunnel-visie's!.Nu globaal 18 inwoners,in 2040/2050 30 miljoen inwoners in Nederland?.die moeten eten plassen en poepen,en waar is er nog genoeg ruimte voor het openbaar-vervoer!.Wat doen we de kinderen/kleinkinderen aan!.Als we ruimte zullen moeten maken,voor meer levensgeluk/woonruimte/levensgenot,en voor een beter openbaar-vervoer,dan is er maar een oplossing,en dat op vrijwillige basis,minder bevolkings-groei.Om te voorkomen dat dit land vol zal staan met windmolen/zonneparken/recratieplassen vol met drijvende zonnepanelen/geen groene grasland meer,geen koeien en schapen-kippen en meer pluimvee meer(schapen die zijn opgevreten door de wolven)want we moeten teug naar de natuurrijke omgevingEn zoals Frans Timmermans beaamden in 2050 moeten de kinderen vechten op te kunnen leven(eten).Mijn vraag: wie zijn toch die WC-eenden die het ov en het levensgenot in Nederland,delen met die groep inwoners,die heel slecht de exakte kennis in waarheden/bevindingen worden voorzien.De echte goed opgeleide Techneuten,weten wel waar we voorstaan,in de toekomst in de nieuwe technlogische innovatie-ontwikkelingen.Er is via de NPO;schijnbaar geen kennis aanwezig bij die alpha-opgeleide presentatoren,om de Kabelkijkers te voorzien van de exakte informatie,maar wel de Duitse MODERATORS die via thema/doku/inhoudelijke TV/Radio praatprogramma's een beter toekomst visie geven, in het OV vervoer.Kabelkijkers wordt een wakker,en de inhoudelijke ontwikkelingen die een ander beeld-zullen geven in het ov-sector,zowel in Nederland als in alle gebonden EU landen.Want Nedrland blijft een postzegel-landje.Wat doet u met die groep,die dagelijks afhankelijk zijn van eigen vervoer,voor uitoefenen van ambulante beroepsmatig werkzaamheden,en rijden door héél Nederland,en via het OV nu nog onderweg zouden zijn.Resumerend:geef de echte goed onderbouwde techneuten,eens de ruimte in TV praat-TV praat-programma's om weer te geven wat wel en niet mogelijk is.Maar de techneuten worden bij de strot gegrepen,en buiten het zichtsveld van de Camera en de landelijke Media/politiek gehouden.ze zullen eens gelijk hebben,of gelijk krijgen.En over stikstof: 10 % van ons eigen gewicht bestaat uit stikstof(en de lucht die wij inademen bestaat uit 78% stikstof)en stikstof vulde ik mijn caravan/autobanden,omdat het een grotere molucuul bezit,en dat voorkomt dat bandenspanning terug zal lopen.Leven het Openbaar vervoer,maar toch blij dat ik over de vrijheid bezit met mijn 5 jaar geleden nieuw gekocht brandstof-auto,te gebruiken wanneer het ons uitkomt,en gezien de huidige moderne techniek,door goed onderhoud en normale rijstijl,met gemak 200.000 km kunnen rijden.Dat doen ze in Afrika ook,100.000 km geldt daar als nieuw.Wie gelijk heeft,of wilt hebben,aan u de keus.En reageer eens op mijn ingezonden betoog,kabelkijkers.
Ingediend door hans peperkamp op zo, 05/03/2023 - 13:17
herstel: in 1950 7 miljoen inwoners in Nederland:nu 18 miljoen in 2040/50 30 miljoen Burgers in Nederland!.En 10 % van ons gewicht bestaat uit waterstof.En om genoeg ruimte te vinden voor het openbaarvervoer,zal er hoogbouw geplaats moeten worden,inzake te weinig woningen.Zoals in de Aziatische landen:Hoogbouw van minimaal 50 verdiepingen hoog,om het bekende woningnood te verzachten,ziet via:youtube.nl (tik in)Nobody can stop Chinese.They invented a skyscraper making machine.In wat voor maatschappij ben ik terecht gekomen!,onze ouders konden in de jaren 1950 een trekkoordje uit de brievenbus laten hangen,en ook geld op de keukentafel gelegd,en een maal per week werd er betaald(op de pof),want toen kreeg je per week een loonzakje.Maar nu die weinig zeggende ,vaak niet goed onderbouwde thema's via die bekende Talk-Show TV praat-programma's.En vaak die bekende zich-zelf-noemende deskundigen,die meer TV-geil zijn,en met weinig onderhoudende thema's,maar nooit over de techniek zullen hebben,want dat past niet in hun denkbeelden/gedachtengoed.Vooral als vrouwelijke geslachtsdelen worden genoemd,en meer onzinnige zeer laag drempelige onderwerpen worden behandeld,heeft dat meer kijkcijfers.Vooral die presentator die het over een kaars had,had hem zelf in je .....gestoken,en vooral onderwerpen behandelen met zeer weinig inhoud.En dan voorzien van een advocaat/defencie-specialist/amarikaans-politiek-kenner/wiel-rendse/voetbal-scheidsrechter,die het TV nog enig-sinds een aanzien moeten geven.Maar nooit over de toekomst van het openbaarvervoer/technologische innovatie technieken etc.Met een zeer goede maatschappelijke opleiding,en kennis,die meer aansluit bij je eigen IQ,dan ga je toch niet in zo'n TV praat-programma je mening verkondigen.Maar een goed-onderbouwde TV-Talk-Show programma.die uitleg geven het waarom,we te maken krijgen met stroomnetuitval(BLACKOUT)en waarom de toekomst meer gebruik van waterstof-aangedreven Treinen/Auto's/Vrachtauto's/waterstofverwarming/kernfusie-reaktors etc.En via youtube.nl (tik in) Nikola Tesla: deel belangrijk is geweest in de ontwikkeling van de inductie-motor/wisselstroom/draadlose energie overdracht/krachtstroom-transformatoren/magnetische velden,en dat zijn meer onderwerpen die meer passen bij een TV praat-programma,voor meer exakte kennis-overdracht.Maar het gaat om de kijkcijfers.Maar ook de ontwikkelingen in het openbaar vervoer zal zich blijven ontwikkelen.Met mijn huidige leeftijd van 78 jaar,zal ik dat meer meemaken.De toekomst van de BV Nederland/kinderen/kleinkinderen.
Ingediend door hans peperkamp op ma, 06/03/2023 - 16:30
De bekende praatjes van politici die het goed doen in de aanloop naar de verkiezingen en waarvan je daarna niets meer hoort.
Ingediend door Paul Lamote op za, 07/10/2023 - 06:08
Reactie toevoegen