Toekomstbeeld OV 2040 krijgt herijking
Met het Toekomstbeeld OV 2040 is de afgelopen jaren een solide basis gelegd richting toekomst. De doelen staan nog altijd vast, maar door recente ontwikkelingen 'is behoefte aan een gesprek over de weg naar die doelen’. Dat schrijft staatssecretaris Heijnen op 16 januari aan de Tweede Kamer.
Huidige ontwikkelingen, zowel binnen als buiten de ov-sector, geven hiertoe aanleiding. Zo zijn reispatronen veranderd, reizigersaantallen nog niet op het precoronaniveau, kosten en tarieven gestegen en is sprake van personeelstekorten.
Meerdere lijnen
Afgelopen december heeft Heijnen hierover gesproken met de sector tijdens het Nationaal OV Beraad (NOVB) en de Landelijke Openbaar Vervoer- en Spoortafel (LOVS). De aanwezige vertegenwoordigers waren het erover eens dat de acht doelen van het Toekomstbeeld, die in 2016 werden vastgesteld, overeind moeten blijven. Wel is behoefte aan een analyse op de impact van de huidige ontwikkelingen en de weg naar de doelen toe.
Daarbij zijn ten aanzien van de herijking van het Toekomstbeeld meerdere lijnen geïdentificeerd, waaraan de komende periode nadere uitwerking kan worden gegeven. Dat gaat over het vernieuwen en versterken van het ov op middellange termijn, waarbij extra aandacht uitgaat naar:
- het vergroten van de aantrekkelijkheid en het gemak voor reizigers en eindgebruikers
- het belang van andere keuzes in ov-organisaties
- een goede samenwerking
- het delen van kennis
- het vergroten van ontplooiingskansen en de sociale cohesie
- de samenwerking met doelgroepenvervoer
- samenhang tussen ov, lopen, fietsen en deelmobiliteit
- verduurzamen van binnenlandse en internationale mobiliteit.
Bij de uitwerking van deze lijnen moeten op de korte en middellange termijn stappen en keuzes van prioritering en fasering worden benoemd. Ook moet het Toekomstbeeld beter worden verbonden aan het traject van de Mobiliteitsvisie 2040, die vanuit Rijkswaterstaat/IenW wordt ontwikkeld.
Meer artikelen met dit thema
Samenwerken aan een aantrekkelijke en bereikbare regio
15 nov om 11:16 uurUtrecht staat voor een enorme opgave. Het is nu al druk in en om de stad,…
OV-NL blij met motie Veltman voor versnelde ID-check in het OV
13 nov om 13:29 uurOV-NL reageert verheugd op de aangenomen motie van VVD-Kamerlid Hester Veltman, waarin het kabinet wordt…
Samenwerking HTM en Daimler leidt tot zero emissie busvervoer in Haagse regio
7 nov om 08:30 uurDaimler levert voor de HTM 102 volledig elektrische bussen. Dat is al een flinke…
Stations als visitekaartje voor het ov
1 nov om 14:55 uurStel je voor: je staat op een kleurloos, betonnen perron, de wind waait guur om je heen, en de trein laat op…
Denken buiten het paradigma: een nieuwe visie voor de rol en structuur van het ov
22 okt om 14:34 uurIn de achttiende notitie van het Laboratorium Verantwoorde Mobiliteit presenteren…
Provincie verlengt busconcessie Hermes in Zuidoost-Brabant tot zomer 2029
18 sep om 11:24 uurHermes blijft tot de zomer van 2029 verantwoordelijk voor het busvervoer in Zuidoost-Brabant. Daarover zijn de…
Méér ov-reizigers in provincie Utrecht, maar nog altijd veel uitval
16 sep om 16:49 uurHet aantal ov-reizigers in de provincie Utrecht is weer bijna op hetzelfde niveau als voor de coronapandemie.…
Concessie-Utrecht: exit Qbuzz, Keolis blijft
11 jun om 16:38 uurDe twee Utrechtse ov-concessies zijn verleend, aan Transdev (Utrecht Binnen) en Keolis (Utrecht Buiten). De…
Wel jammer dat de overheid nog steeds met dit verouderde plaatje werkt.
Het is nu al wel duidelijk dat:
- De snelle Berlijntrein via Hengelo/Osnabruck gaat rijden.
- De rechtstreekse trein naar Hamburg en Kopenhagen ook via Hengelo gaat rijden.
Ingediend door Jan op vr, 27/01/2023 - 15:33
Bestuurlijke uitspraken, meerdere onderzoeken en ook recente TEN-T ontwikkelingen wijzen juist richting Lelylijn met een extensie naar Bremen / Hamburg / Kopenhaven. Verstandige keuze,
Ingediend door Jan op vr, 27/01/2023 - 17:18
De Lelylijn krijgt misschien subsidie omdat het een ten-t status krijgt. Het gedeelte Groningen-Bremen valt hier niet onder.
Beide verbindingen Berlijn/Hamburg liggen voor het grootste gedeelte op Duits grondgebied. De Duitsers zullen bepalen hoe de routes zullen lopen. De Duitsers hebben al nieuw materiaal aangeschaft voor de verbinding Amsterdam-Hengelo-Berlijn. Wordt volgend jaar geleverd.
Ingediend door Jan op vr, 27/01/2023 - 22:52
Het kaartje in dit artikel is een pak van hart, dat er toch nog gedacht wordt om een trein te gaan laten rijden rechtstreeks tussen Breda en Utrecht. Het kan voor ons Zeeuwen en de Belgen een belangrijke verkorting van reistijd betekenen naar het midden van Nederland of verder naar het noorden. De huidige omwegen die er nu over Rotterdam of Den Bosch zijn eigenlijk niet meer acceptabel, wil men meer mensen het OV in krijgen.
Ingediend door H.F.M. Reuling op za, 28/01/2023 - 22:45
Bestuurlijke uitspraken????
Duitsland heeft slecht nieuws voor Lelylijn: snelle trein Groningen-Bremen 'niet interessant' - Omrop Fryslân https://www.omropfryslan.nl/nl/nieuws/1072347/duitsland-heeft-slecht-ni…
Afstand Groningen-Bremen meer dan 150 km. We gaat een hsl verbinding bouwen van 150 km waar maar 1 snelle trein per uur/richting gaat rijden.
Ingediend door Jan op wo, 08/02/2023 - 19:54
Reactie toevoegen